уторак, 17. октобар 2017.

Жељко Ињац: Троловање и спамовање на интернету као метод кампање

Жељко Ињац: Троловање и спамовање на интернету као метод кампање
У данашње време се обично троловање и спамовање на интернету поистовећује са хејтовањем, међутим то нису исти појмови.

Хејтовање је пре свега израз фрустрираности, инфантилности и негативности интернет корисника. Троловање и спамовање ма колико на први поглед личе на хејтовање су заправо нешто сасвим друго. Мада је код већине тролова и спамера узрок њихове негативне активности на интернету готово идентичан као и код хејтера.

Тролови су се прво појавили на интернет форумима да би се потом раширили и на све остале друштвене мреже па и на коментаре у електронским медијима. Реч ТРОЛ је позајмљена из нордијске митологије. Циљ троловања је привлачење пажње. Главно оружје трола је провокација. Сасвим је небитно на који начин ће трол изазвати пажњу, да ли неким вулгарностима, шалама, агресивношћу или нападом на приватност појединца који је предмет троловања. Трол никад не прати тему дискусије, нити му је претерано битан садржај текста на електронским медијима, он је ту просто да скрене пажњу на себе.

Спамерима на друштвеним мрежама називају оне особе које попут тролова невезано за ток дискусије намећу неку сасвим другачију тему на којој упорно инсистирају непрестано је понављајући. Основни смисао овог појма се пре свега односи на затрпавање електронске поште непожељним садржајем. Но по истом принципу спамер на друштвеним мрежама затрпава дискусију садржајем који је само њему битан.

Препоручени интернет лек за тролове на друштвеним мрежама је игнорисање а за спамере блокирање, наравно уколико се њихова делатност препозна и уочи на време, али ово важи само за појединце на друштвеним мрежама, штета коју могу да проузрокују организовани тимови тролова и спамера се тешко може избећи блокадом и игнорисањем, већ пре свега мора бити благовремено уочена и демаскирана.

Поред ове уобичајене појаве где се спамери и тролови третирају као напорне или незреле личности на интернету постоји употреба метода троловања и спамовања у сврхе одређене кампање.

Пре свега у политичким интернет кампањама је уочена делатност група тролова и спамера који на друштвеним мрежама намерно опструишу политичке противнике или се лажно представљају за одређену политичку опцију коју потом дискредитују крајњом вулгаризацијом, банализацијом или просто примитивизмом. На електронским медијима у коментарима лажно се представљајући заступају најекстремније политичке ставове или намерно пишу неписмено и ступидно да би оставили што негативнију слику о себи или својој наводној политичкој опцији.

Такође на друштвеним мрежама покрећу лажне странице и профиле на којима се на исти начин понашају да би што више оцрнили своје политичке противнике за чије представнике се управо издају.

На сличан начин троловање и спамовање кроз једну негативну кампању може да дискредитује па чак и доведе до медијске пажње, не само политичке странке већ и појединце из јавног живота, одређене друштвене групације па и поједина предузећа и робне марке и брендове.

Обично ове групе тролова брзо буду откривене и њихова делатност разобличена али штета коју почине, нарочито ако се у целу причу укључе медији и створе атмосферу медијског линча је непоправљива.

Жељко Ињац

Жељко Ињац: Троловање и спамовање на интернету као метод кампање | Видовдан Магазин


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар