субота, 14. октобар 2017.

Миланко Шеклер: „Улога магараца и мајмуна у реформама и модернизацији Србије“

Миланко Шеклер: „Улога магараца и мајмуна у реформама и модернизацији Србије“
„Ја сам се променио и не стидим се тога, само се магарци не мењају.“
(Александар Вучић, 31.07.2017. Блиц)

„Доведени сте овде да глумите мајмуне.“
(Марија Обрадовић, у обраћању Наташи Јовановић, посланици СРС, 18.08.2016. Политика)

„Мој предак је Карађорђе, сељак. Мој народ је сељачки. Ја сам сељак без обзира на то ста радим. Наша борбена, сељачка прошлост је наш понос и једино нас то може очувати као народ. Ја никада нисам био део те ваше елите.“
(Одговор краља Петра, француском новинару, који га је на његовом крунисања питао: „Какав је то осећај ући у европску елиту?” 21. септембар, 1904. година)

*

„Говорништво је вештина да се каже само оно што се мора. Само лудак говори све“, говорио је Цицерон(1). Очигледно је да, што се тиче данашње напредне власти, па и њихових „перјаница“, могао је и да не каже и не напише ништа. Штавише, могао је и да уопште не постоји. Њима због тога духовни живот и интелектуални развој, не би био нимало другачији, или не дај Боже ускраћен.


КАРИКАТУРА: Душан Петричић – „Влада снова“
Од превеликих обавеза, које изискује „несебично“ управљање државом Србијом, представници данашње власти немају баш много времена за губљење, поготову не за тако споредне активности као што су читања и образовање. Добро сад, можда сам и претерао, јер да будем искрен, образовање се и труде да стекну, али само ако је могуће онако „успут“, уз већ постојеће високе политичке и управљачке позиције, на којима и онако имају доста слободног времена, али само ако то позно отпочето „образовање“ не подразумева још и обавезно читање и учење. Тако Србија, први пут после толико векова постојања као државе, има такву власт, боље рећи, политичку елиту, која је формално-правно „образована“ (папрено плаћене дипломе приватних факултета, чији су програми усклађени са европским стандардима и вредностима“), али која је у практичном смислу, потпуно неписмена и необразована. Уз неписменост, по неписаном правилу, руку под руку, увек иде и неваспитање и некултура.

Но, да се ја вратим, на магарца и мајмуна, из преамбуле овог текста.

Кажу да човек престаје да буде скроман, онда када призна да је скроман. Да ли било који човек може да рачуна на то да се променио, ако само јавно изјави да се променио? Зар није „квака“ у томе, да то примете они око њега, а не он сам? Да ли је наркоман излечен онда када изјави да се више не дрогира, или онда када сви остали примете да се више не дрогира? Све док наркоман има потребу да „намеће“ ту тему у јавности, да се правда пред осталима, он засигурно и даље представља човека који болује од те опаке зависности.

Изјава председника државе Србије, да се само магарци не мењају, представља тешку увреда за мене, човека који се није уопште мењао (а то значи да сам магарац, према председнику), и који уз то још и не намерава да то икада учини, па ни после ове јавно изречене увреде, и то не само на мој рачун, што и није много битно. Важније је то, што је овом изјавом, председник Србије, увредио неког другог, који је на много вишој и важнијој функцији у овој држави, него што је моја небитна маленкост (видећете до краја текста, кога).

Да, ја сам, по вредоносним мерилима председника Србије, обичан магарац, да не кажем магарчина (како би он то најрадије рекао!), јер се нисам променио, и то само зато што цео свој живот верујем да се вредности попут верности, поштења, рада, марљивости и учења, на крају морају да исплате, за разлику, од издаје (без обзира да ли су то пријатељи из странке, колеге, родбина или чланови породице), непоштења (без обзира да ли сте сами непоштени или покривате и толеришете непоштење ваших најближих пријатеља, родбине или сарадника), ленчарења (у дебелој „ладовини“ јавних предузећа, скупштине или владе), или незнања (без обзира коју си диплому купио или набавио).

Осим тога, ако бих требао јавно да изнесем свој лични став о његовој наводној “промени” (како сам за себе каже!), сигуран сам, да сте ви још увек, онај исти, некада млади, а сада нешто старији радикал, и да се нисте променили ни за “јоту”!

И даље сте исто онако агресивни, као што сте увек и били, у читавој вашој политичкој каријери политичкој. И даље сте исто онако надмени и надобудни, као што сте увек и били. И даље сте исто онако пуни себе, као што сте увек и били! И даље сте склони сукобима, и искључиви по сваком свом ставу, као што сте увек и били. И даље сте склони “паметовању” на сваку могућу тему, бахати, склони свађи и вређању саговорника, али и свакога ко се не слаже са вама. И даље мислите, да сте у сваком друштву ви у центру пажње, и ви њаважнији. Зато имате потребу, да нам свима “објасните, ко се колико пута са вама руковао, ко вас је докле испратио, и колико сте минута са неким причали. Ако су то мерила ваше успешности, онда мислим да је то заиста трагично! У вашим годинама, причати попут адолесцента, који је видео свог музичког или филмског идола!


КАРИКАТУРА: Душан Петричић – „Рејтинг“
Интересантно је да сте и даље самохвалисави, и да имате ужасну, готово патолошку потребу да будете успешни, иако то никада нисте били, и то ни у чему. Никада нисте били успешни ни у ономе за шта реално имате високошколске квалификације (диплома Правног факултета), а то ће рећи, ни као правник. Када се хвалите да сте играли кошарку у младости, онда објашњавате одмах, да вас је само повреда спречила у вашој успешној каријери Но, када ви кажете да сте навијач, онда вама ни то није довољно, јер ви сте у ствари “јако успешан навијач”, и одмах додајете, да сте ви онај навијач који се “тукао по Максимиру и Загребу”!, јер је то по вама мера ваше успешности навијачке, зар не?

Зато сматрам, да је ужасна била ваша изјава: “Ја сам своје личне политичке амбиције у потпуности испунио, био сам најмлађи посланик у Скупштини, у оно време најмлађи министар, најмлађи премијер и најмлађи председник. Једини човек који је постао и премијер и председник”.

Замислите само, да неко изјави, да су његове политичке амбиције испуњене у потпуности тиме што је био посланик, али не било какав већ најмлађи! Замислите да неки кошаркаш на пример Црвене Звезде, каже:”Ја сам био најмлађи играч Црвене Звезде”, а да је за целу сезону, провео 5 минута у игри укупно, и није дао ниједан кош! А шта сте то ви постигли као најмлађи посланик, господине председниче? Који су то истакнути резултати вашег посланичког стажа? Једино ако у резултате рада не рачунате прављење циркуса од те важне државне институције, за шта сте увек имали и елана и времена! Даље кажете: “био сам најмлађи министар”. А шта сте то постигли као најмлађи министар (информисања), у том свом сектору министровања? Да нисте можда развили слободу и независност медија, и то тако што сте их затварали и наплаћивали им огромне казне за по вама, наводно објављивање неистина?
Замислите господине председниче, да данас неки министар информисања, крене да ради по тим вашим принципима: па сви ваши омиљени медији (телевизије и новине), би били затворени за једно поподне, и ви не бисте имали где да се појавите и ширите деизинформације.
Па ви би сте, да сте сада министар информисања, какав сте онда били, први сами себе одмах ухапсили, а можда, ко зна, “урадили и нешто више од тога”! Јер правду сте ви делили директно тада. Да нисте у то време повећали сигурност рада новинара или можда у резултате свог министарског рада ондашњег рачунате то што сте лично преко штампе претили поименице појединим новинарима, због њиховог писања! Да, претили сте им по имену и презимену, и то са места министра. Цитирам један наслов у ондашњим новинама, а који ви нисте тада демантовали, нити оспоравали: “Осветићу се кад-тад Славку Ћурувији, за лажи које о мени објављује Дневни телеграф”, крај цитата. Паметном доста, а будали и превише. Даље кажете “био сам најмлађи премијер”! Прво, то сте масно слагали, јер нисте ви били најмлађи премијер, али мене занима шта сте то постигли као премијер Србије?
И то врло конкретно: најбоље да јавно саопштите свима нама магарцима, колико сте то ви циљева испунили од оних своји фамозних, руком писаних (мада мислим да би било још чудовишније да сте изјавили да сте писали ногом, и то окренут леђима!), 600 страна експозеа, о плану рада ваше будуће Владе?


КАРИКАТУРА: Коракс – БАЈКЕ
И на крају, кажете, и сада сам “најмлађи председник”. Наравно, опет лажете, што се тиче онога најмлађи. Да не улазим у детаље, али Србијом су владали малолетни краљеви (и то неколико пута), Србијом су владали и веома млади комунисти-револуционари после Другог светског рата (тражите им сами старост, ја немам времена за то), а на крају крајева, и Зоран Лилић, који је био председник Југославије (што је још виша функција од председника Србије), је имао 40 година када је изабран, и такође је био млађи од вас.

Када ви набрајате, на којим сте све политичким функцијама били у својој каријери, мене то подсећа помало на неког загриженог светског путника, који каже: “Ја сам све своје амбиције за путовањима остварио, био сам у Јужној и Северној Америци, Азији, Африци и Аустралији, пропутовао целу Европу. Нема где нисам био.”! При чему је том љубитељу путовања, само важно да се он сећа свих посећених “места”, а није му нимало важно што се њега нико не сећа у тим местима, ни континентима, јер је он био само један од многих путника и туриста, и ни по чему посебан, као што ни ви нисте ни по чему били посебни и вреднији и успешнији, на свим тим набројаним “местима” на којима сте били, јер никаквог трага оставили нисте, ако искључимо ваше увек бахато, безобразно и некултурно понашање.

Дакле, могу као искусни магарац закључити, да је вама само битно да сте били на некој позицији, а не и резултати које сте остварили, јер би сте у супротном набрајали те резултате, а не политичке функције које сте обављали. Вама су политичке амбиције испуњене, самим тим што сте се на некој позицији уопште нашли, а не шта сте на том месту урадили! То значи да сте и сами свесни, да је за ваше капацитете, већ успех што сте се уопште нашли на тим позицијама. Но без обзира на то, ипак је то потпуно наопако и погрешно, али и типично за вас. Нисте се променили ни за длаку, од оног старог, нама тако познатог, Александра Вучића! А сами сте ме увредили, и назвали магарцем, када сте устврдили, да се само магарци не мењају! Али гле чуда, па ни ви се нисте уопште променили, као ни ја, а ја не смем и нећу да спречавам председника да вређа самог себе, ако мисли да тако треба! Дакле, ни ја, али ни ви, се нисмо променили нимало, остали смо исти, па макар се “само магарци не мењали”, као ви рекосте!

Зар је икоме још нејасно, и зар је икоме још чудно, да у владајућој странци, као и на кључним позицијама у држави, доминирају млади, необразовани, некултурни и неискусни, а који су уз то још, да ствар буде гора, још и амбициозни, енергични и бахати, попут првог човека странке. Они у ствари само желе, да попут оног мог “светског путника”, посете нека висока државна “места”, на којима можда још и “направе неку лову или сретну људе који ће им дати велику лову због услуга које им могу са тих позиција одрадити”! Рецепт за пропаст Србије, драги мој председниче.

И на крају, имам само једно питање за вас: набројте ми бар десетак врхунских интелектуалаца, стручњака, експерата, који су постигли врхунске резултате у свом пољу образовања и рада, а који су уз то и веома широко образовани и цењени у својој струци, како у земљи, тако и иностранству, а да се уједно налазе и на високим управљачким позицијама у држави, или у институцијама, у том свом сектору рада и експертизе? Набројте ми десет ваших чланова, који су постигли сјајне резултате у свом раду, и који су пример и идол вашим млађим члановима странке.



Поука

Посланица СНС-а, Марија Обрадовић, обраћајући се посланици СРС, Наташи Јовановић, на састанку скупштинског одбора, је изјавила: “Доведени сте овде да глумите мајмуне”.
Мој пријатељ рече: “Ма драга Марија, није то неки велики проблем када неки људи буду доведени негде да глуме мајмуне. Проблем је много већи, када негде доведеш мајмуне, а треба да глуме људе”!

*

Напредњачки речник, мање познатих личности, речи, израза и појмова:

(1) Марко Тулије Цицерон, истакнути правник, државник и књижевник старог Рима. Живео је од 106. до 43. године. п.н.е.*
* Осећам људску обавезу да не смем да збуњујем огромну већину високообразованих напредњака (оне са купљеним дипломама), и да овде морам да им објасним зашто је година рођења код Цицерона већа од године смрти. Поштовани напредњаци, по модерној хронологији (напомена аутора: Хронологија је наука која се бави смештањем догађаја у време), договорно је узето да се сви историјски догађаји смештају у две основне хронолошке целине: пре нове ере и после нове ере. Година рођења Исуса Христа се договорно означава као граница овде две целине, и означава се као 1. година. Сви догађаји који су се збили после рођења Исуса Христа се означавају у растућем низу, и све тако до данашњег времена. Догађаји који су се збили у годинама пре рођења Исуса Христа се означавају такође у растућем низу, али у супротном правцу: они новији догађаји су означени мањим вредностима година, а они старији већим вредностима. Пошто је Цицерон, рођен у веку који је смештен пре године рођења Исуса Христа, онда је зато код њега већа вредност године рођења од године смрти. Извињавам се осталим читаоцима, као и оном малом броју напредњака, коме ово објашњење није било потребно, али је мени ипак стало до тога да овај текст схвати и онај огроман број напредњака који то није знао.

Миланко Шеклер

———-

УПУТНИЦЕ:

1. http://ift.tt/2va1JKO
2. http://ift.tt/2g9hyYZ
3. http://ift.tt/2yhGqsr
4.http://ift.tt/2g9eE6H

Миланко Шеклер: „Улога магараца и мајмуна у реформама и модернизацији Србије“
Најбоље да јавно саопштите свима нама магарцима, колико сте то ви циљева испунили од оних своји фамозних, руком писаних (мада мислим да би било још чудовишније да сте изјавили да сте писали ногом, …


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар