четвртак, 09. новембар 2017.

Економски дилетантизам Ане Брнабић

Економски дилетантизам Ане Брнабић
У јучерашњој изјави за медије председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дала је подршку раду Привредној комори Србије. Она је истакла како је “обавезно чланство у комори добра пракса из целог света”, уз додатак “да комора мора да има одговорности због обавезног чланства”.

Још један наступ Ане Брнабић у коме показује да је апсолутно недостојна своје функције. Иако је нетачна констатација о обавезном чланству у целом свету, на првом месту проблетична је логика којом се води премијерка Брнабић. Устав Републике Србије и домаћи закони морали би да буду водиља у раду председника Владе Републике Србије, а не некаква пракса у иностранству. Такође, спомињање одговорности ПКС изгледа као наругивање српској привреди, јер се зна да нема законског оквира по ком ће комора одговарати за свој рад. Закон о привредним коморама регулисао је само приходну страну ове организације, док њене обавезе и одговорности нису дефинисане.

Напредни клуб је у свом истраживачком раду уочио изразиту непрофесионалност Привредне коморе, која аматерски ( без фактура или решења ) наплаћаје чланарине, и то по закону који је по нашем уверењу противуставан ( чланови 55 и 83). По подацима које смо захтевали од коморе приход од чланарина закључно са августом износи преко 850 милиона динара!

Да бар мало осећа економију премијерка Брнабић би знала да није поента у рекетирању грцајуће привреде, већ у стварању доброг пословног амбијента. Обавезна чланарина комори томе свакако не доприноси. Један од одговора које нисмо добили од ПКС јесу подаци о уплатама чланарина од стране субјеката за које та чланарина није обавезна. Тај одговор говори колико је комора важна привреди и сваком појединачном субјекту.

Ана Брнабић је промашила тему. Као председница владе она не би смела да фаворизује државни апарат наспрам привреде и приватног сектора. Пошто је већ изабрала да говори о Привредној комори, уместо противуставног чланства и чланарина могла је да говори о раду коморе и њеним непотребним регионалним пројектима попут “Путева Јосипа Броза Тита”. Могла се и осврнути на одлуке Америчке привредне коморе у Србији и Савета страних инвеститора који су у старту одбили да плаћају чланарину ПКС.

Уместо да покаже карактер какав доликује председнику Владе Републике Србије, она показује снисходљивост по матрици СНС-а и ставља се на страну јачег, а насупрот српских фирми које су са 850 милиона динара исфинансирале рад Привредне коморе Србије за само осам месеци ове године.

Економски дилетантизам Ане Брнабић
четвртак, новембар 9th, 2017 у 10:51AM. У јучерашњој изјави за медије председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дала је подршку раду Привредној комори Србије. Она је истакла како је “обавезно чланство у комори добра пракса из целог света”, уз додатак “да комора мора ...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар