петак, 10. новембар 2017.

Дража Петровић: Напредњачка антитеза - Вожд оваца и Жарко Во

Дража Петровић: Напредњачка антитеза - Вожд оваца и Жарко Во
Бити шефица Информативне службе Скупштине општине Вождовац није нимало лака задаћа. Морате да знате одговоре на сва питања и потпитања.

Питају вас, рецимо, новинари: "Извините, а како је Вождовац добио име?"
-То је једноставно. Имате префикс вожд и суфикс овце. Дакле, вожд оваца, отуд Вождовац! - зна да каже шефица Инфо службе Вождовца, на питање откуд баш да је СНС у копнену инвазију на Србију кренула са Вождовца, где су тријумфално победили још пре седам година.

-Добро, кад већ све знате, а како је Жарково добило име? - поставе новинари потпитање.

И ту све пише у имену. Био неки Жарко, а звали га Во! Отуд Жарково!изговориће у даху шефица Инфо службе Вождовца, скривајући љубоморно невероватан податак да је онај Жарко, коме су тепали Во, у међувремену успео у животу – постао је председник Месног одбора СНС Жаркова.

И када се направи та непринципијелна коалиција између Вожда оваца и Жарка Вола, добије се бућкуриш звани "Србија данас", такорећи "Србије тренутно".

Чији је делић, наравно, и шефица Информативне службе СО Вождовац, задужена да прати рад медија на територији СО Вождовац. И то у стопу.

Њен проблем је типично напредњачки – све што чује схвата буквално, укључујући имена општина и насеља. Најгоре је ипак кад гледа телевизију.

Још тог јутра док је гледала Нови дан шефици Инфо службе било је јасно шта јој ваља чинити.

-Пратите Н1! - рекла је водитељка на крају емисије, а шефици Инфо службе било је кристално јасно шта се од ње тог дана очекује.

Једном приликом је цео дан остала у свеже ископаном каналу за нове водоводне цеви који је управо обишао градоначелник, само зато што је тог јутра гледала неки јутарњи програм, у чијој одјави је водитељка рекла: "Не мењајте канал!"

Тек предвече јој је преговарачки тим за кризне ситуације, који је стигао на лице места по позиву узнемирених грађана, детаљно објаснио да је водитељка мислила на телевизијски канал, па је шефица инфо службе добровољно изашла из канала за водоводне цеви.

Слично се десило оног јутра када је водитељка Новог дана одјавила емисију кратким упутством: "Пратите Н1!"

-Ено га Н1! - била је одушевљена шефица Инфо службе када је који сат касније у вождовачком насељу Прњавор угледала екипу Н1, и јасно јој је било да су поруке из јутарњих програма много боље од хороскопа.

У хороскопу, на пример, некада пише: "Пратите свој инстинкт!", али се њој никада није десило да после читања хороскопа негде сретне свој инстинкт, па није ни могла да га прати.

Али се, ето, десило да истог дана када је водитељка баш њој директно у очи преко екрана рекла: "Пратите Н1", сретне Н1 у Прњавору.

И чим је видела Н1, шефица Инфо службе почела је да прати Н1, све док Н1 није почео да прати њу.

-Зашто нас пратите? - питала је новинарка.

-Како зашто? Па ваша колегиница ми је јутрос рекла да вас пратим! И то се обратила лично мени, фејс ту фејс – објаснила је шефица Инфо службе СО Вождовац.

Целу причу је касније поновила и у специјалном саопштењу за јавност: "Ја сам само следила упутство водитељке јутарњег програма Н1 да пратим Н1, а како ми се први пут у животу после 20 година проактивног читања хороскопа десило да ми се нека порука оствари, то сам хтела да овековечим мобилним телефоном, па сам и снимала Н1, јер ми иначе нико не би веровао. Чак ни мој страначки колега Жарко Во, утемељивач Жаркова".

Тек касније, када су јој из странке објаснили да је њено саопштење глупо чак и за СНС стандарде, написала је друго допуњено саопштење, чија анализа је компликованија од школске лектире.

"Током данашњег догађаја у Прњавору, приметила сам људе који су били непријатни према грађанима. Нисам знала о коме је реч, нити да су у питању новинари, а још мање које медијске куће, пошто данас свако има камеру и снима" - пише у другом допуњеном саопштењу.

КЊИЖЕВНА АНАЛИЗА ПРВОГ ПАСУСА: Из овог пасуса саопштења може се закључити да је шефица Инфо службе СО Вождовац следила упуство председника своје партије који је више пута на страначким скуповима указивао на девијантно понашање појединих непријатељских елемената који умеју да буду јако непријатни према грађанима и њему лично, те да постављају разна питања која нису унапред доставили грађанима и њему лично. Такође, ауторка саопштења није знала да су у питању новинари, а још мање које медијске куће, јербо данас свако има професионалну камеру од 20.000 евра, статив за камеру, камермана и микрофон на коме белим словима на плавој позадини пише Н1. То показује да грађани живе све боље, јер како би иначе свако у нашој земљи могао да купи камеру од 20.000 евра, статив за камеру, камермана и микрофон на коме белим словима на плавој позадини пише Н1. Спортски коментатори би рекли: "Данас сви играју фудбал", а шефица Инфо службе СО Вождовац би рекла: "Данас сви снимају прилоге за телевизију".

У другом пасусу саопштења пише: "Ја постављам питање, шта наведена новинарка крије у свом раду, чега се плаши ако јој као јавној личности смета снимање. Ако се јавне личности снимају, ако имамо право да снимимо поштара, лекара, радника на шалтеру, зашто је проблем снимати људе који чине исто? Поготово што се ради о телевизији велике популарности у Србији, чији су новинари мега звезде, те сам сигурна да свакој телевизији таквог реномеа прија када их грађани препознају и када промовишу њихов рад".

КЊИЖЕВНА АНАЛИЗА ДРУГОГ ПАСУСА: Овај пасус саопштења шефице Инфо службе СО Вождовац у ствари представља оштар деманти првог пасуса шефице Инфо службе СО Вождовац, јербо се из првог пасуса јасно види да она није имала појма да су у питању новинари Н1, али се већ из другог пасуса јасно види да је она знала да су то новинари Н1, па је мислила да ће им невероватно пријати што их је она препознала, иако заправо није знала да су то новинари Н1. У овом пасусу ауторка употребљава стилску фигуру која се зове словенска антитеза, стручније – напредњачка антитеза, која је најчешће коришћена у народним песмама и саопштењима СНС, а састоји се од питања, више понуђених одговора, негирања понуђених одговора и тачног одговора.

Тако да су шефици Инфо службе СО Вождовац на крају из странке сугерисали да поново изда оно прво саопштење, јер је ово друго глупо чак и за СНС стандарде. Дакле, коначна истина о догађају у Прњавору је следећа: "Ја сам само следила упутство водитељке јутарњег програма Н1 да пратим Н1, а како ми се први пут у животу после 20 година проактивног читања хороскопа десило да ми се нека порука оствари, то сам хтела да овековечим мобилним телефоном, па сам и снимала Н1, јер ми иначе нико не би веровао. Чак ни мој страначки колега Жарко Во, утемељивач Жаркова".

(Н1)

: Дража Петровић: Напредњачка антитеза - Вожд оваца и Жарко Во
Бити шефица Информативне службе Скупштине општине Вождовац није нимало лака задаћа. Морате да знате одговоре на сва питања и потпитања. Питају вас, рецимо, новинари: 'Извините, а како је Вождовац добио име?' -То је


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар