среда, 6. децембар 2017.

Протест испред Владе: Тражили „отето“, односно - повећање плата за 10 одсто

Протест испред Владе: Тражили „отето“, односно - повећање плата за 10 одсто
ПРИ ПОВЕЋАВАЊУ ЗАРАДА ЗАОБИЂЕНО 150.000 ЉУДИ, ОД ТОГА - 70.000 У КОМУНАЛНИМ ДЕЛАТНОСТИМА
Председник гранског синдиката културе, уметности и медија „Независност“ Драган МИЛАНОВИЋ најавио да ће запослени и синдикат тужити министра финансија Душана Вујовића и министра културе и информисања Владана Вукосављевића и рекао: Бићемо упорни у протесту који ће укључити и једносатну обуставу рада. Боримо се не само за повећање плата већ и за слободу медија, да нам не расту рогови од гледања Пинк телевизије и читања таблоида. РТС плаћају грађани, а држава им узима тај новац и претвара га у јавна средства и тако контролише медије
ЗАПОСЛЕНИ у комуналним делатностима, установама културе, Радио телевизији Србија (РТС), Радио телевизији Војводина (РТВ) и листу Мађар со протестовали су данас пред Владом Србије са захтевом да им се повећају плате за десет одсто, јер су им 2014. године, као и другима у јавном сектору, смањене за толико.

Председник Уједињеног гранског синдиката „Независност“ Зоран Стојиљковић рекао је да је Влада Србије 2014. године смањила плате и пензије „милионској армији људи, а сада када је могуће вратити отето, захтев је уважен само за део запослених“.

„Од повећања плата изузето је око 150.000 људи, а од тога у комуналним делатностима ради око 70.000 људи. Пре месец дана поднели смо захтев да им се повећају плате као и осталима у државним службама, али смо остали без одговора“, рекао је Стојиљковић пред више стотина незадовољних радника.

Председник гранског синдиката јавног саобраћаја и комуналних делатности Зоран Симић рекао је да су се на протест одлучили после два месеца неуспешних преговора с Владом Србије.

„Запослени у саобраћају, чистоћи, водоводу... сваки су дан на улици, али су за Владу Србије невидљиви и нула“, рекао је Симић и додао да траже да им се врати оно што је „одузето“.

Председник гранског синдиката културе, уметности и медија „Независност“ Драган Милановић рекао је да су захтеви за повећање плата предати Влади Србије и да ће запослени бити упорни у протесту који ће укључити и једносатну обуставу рада.

„На овај начин се боримо, не само за повећање плата већ и за слободу медија, да нам не расту рогови од гледања Пинк телевизије и читања таблоида. РТС плаћају грађани, а држава им узима тај новац и претвара га у јавна средства и тако контролише медије“, рекао је Милановић.

Најавио је да ће запослени и синдикат тужити министра финансија Душана Вујовића и министра културе и информисања Владана Вукосављевића.

Милановић је додао да је протест требало да предводи и Савез самосталних синдиката Србије, али је одустао у последњем тренутку без образложења.

Влада Србије је буџетом за наредну годину предвидела повећање плата запосленима у републичким установама културе од десет одсто, а у локалним само пет одсто, док су РТС и РТВ искључени из повећања, пошто је, како је образложила, увођењем ТВ претплате престао правни основ.

Влада је одбила и исплату надокнаде за умањење основице плата у Мађар соу због непостојања правног основа пошто је учешће јавних средстава у финансирању тог листа испод 50 одсто и износи 20 одсто.

Бета

Протест испред Владе: Тражили „отето“, односно - повећање плата за 10 одсто
ПРИ ПОВЕЋАВАЊУ ЗАРАДА ЗАОБИЂЕНО 150.000 ЉУДИ, ОД ТОГА - 70.000 У КОМУНАЛНИМ ДЕЛАТНОСТИМАПредседник гранског синдиката културе, уметности и медија „Независност“ Драган МИЛАНОВИЋ најавио да


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар