недеља, 10. децембар 2017.

Похвала опортунизму

Похвала опортунизму
Драган Великић

Један од утисака сваког обвезника током служења војног рока у бившој Југославији, без обзира на социјално порекло и степен образовања, било је осећање да је одувек у ЈНА, и да никада одатле неће изаћи. После месец, два војник би се нашао у вечности живота у касарни. И ма колико је сваким даном датум изласка био све ближи, из перспективе војничке свакодневице помисао да ће се једном изаћи, деловала је нестварно.

Тако то бива када се човек нађе у лошој бесконачности. А војни рок то свакако јесте. Ипак, без обзира на релативност категорије времена, рок трајања који је ограничен, свеједно да ли је реч о конзерви паштете или војном обвезнику, нешто је сасвим друго од ситуације у којој имамо само датум производње, а недостаје датум истека трајања. А управо грађани Србије обитавају у једном таквом лимбу, у џепу времена за које се зна када је почело, али се не зна када ће се окончати.

Није непознато, ни код нас ни у свету, да неодговорни трговци пренумеришу датум престанка ваљаности прехрамбеног производа, не размишљајући о здрављу потрошача. Напредњаци се одржавају на власти сличном методом – перманентним изборима. Јер, шта су редовни ванредни избори него континуирано фалсификовање рока важности. Наш „вођа“ у маниру вичног шефа самопослуге мења датуме, продужава рокове, рекетира набављаче, муља цене, вара потрошаче, једном речју фалсификује све чега се дохвати само због голе власти, а на штету здравља грађана Србије. Слаба је утеха да ће размере пропасти коју је његова власт донела увелико превазићи катастрофу оних тринаест година Милошевићеве владавине.

Јер, наш „вођа“ је и тада био део власти, мали од кухиње најомиљенијег опозиционара Слободана Милошевића. Радикалским страшилом махао је пожаревачки избавитељ међународној заједници. Нико као наш напредњачки „вођа“ нема такав континуитет у политичком животу Србије. Више деценија његове безмало континуиране владавине за последицу има то да је Србија постала разбојничка јазбина. Окружио се свитом каријериста, лицемера, лопова, подлаца, опортуниста – лупежа свих категорија. Укинуо је институције, угасио медије, обесмислио Устав. И зато је било могуће преко ноћи без последица рушити Савамалу. Државне афере решавају се тако што се отварају нове.

СНС то је Он. ДБ то је Он. Србија то је Он.

А како му је успело?

Наслов за овај текст позајмљен је од чешког писца Марека Томана, чији је роман Похвала опортунизму (Клио, Београд) недавно објављен и на српском језику. У традицији великана чешке литературе – Хашека, Кундере, Храбала, Шкворецког – Марек Томан виртуозно води читаоца кроз живот Јана Масарика, првог премијера Чехословачке, који ће трагично окончати живот 1948. Наводно самоубиство у совјетској режији никада неће бити до краја расветљено.

Оно што плени у овом роману јесте одсуство било какве искључивости и произвољности. Марек Томан суптилно дијагностицира мање или више видљиве тачке пристајања појединца да због властите комоције, страха, слабости уради нешто што је у супротности са његовим основним моралним начелима.

Јер, опортунизам је пристајање. Опортунизам је мрежа која нешто подржава и одржава, а чине је појединци распоређени на свим нивоима друштвене лествице. Та мрежа се заснива на општим људским слабостима. Пристајање је пут без повратка. Гушење слободе медија немогуће је спровести у дело без подршке самих новинара. Чак и они малобројни медији, који не подржавају катастрофалну политику напредњака, често упадају у замку реагујући на коске које режим све време баца опозицији и грађанима са циљем да им одвуче пажњу од суштинских ствари. Опстанак ове власти зависи од спремности такозваних обичних људи да се „не мешају у политику“, да „гледају своја посла“, укратко: да „ћуте и трпе“.

И да нађу утеху на начин на који то чини приповедач у Марековом роману: „И шта с тим што је наша земља постала сателит Совјетског Савеза? Шта је лоше у речи сателит? И Месец је сателит, па вековима песници певају о њему“.



ФБ страница недељника НИН

Похвала опортунизму


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар