четвртак, 4. јануар 2018.

Данас се обележава 76. годишњица почетка рације мађарских фашиста у Јужној Бачкој

Данас се обележава 76. годишњица почетка рације мађарских фашиста у Јужној Бачкој
Масовни злочин мађарских фашиста у Другом светском рату над Србима, Јеврејима и Ромима, почео је на данашњи дан и трајао до краја јануара 1942. Циљ је била кампања етничког чишћења, усмерена против цивилног становништва, укључујући жене, децу и старе и пљачка њихове имовине.

Тог јануара 1942. године мађарске окупационе снаге су на свиреп начин убиле и под лед Дунава и Тисе бациле најмање 4.500 људи. Рација је почела 4. јануара у Шајкашкој области, односно у Жабљу и у Чуругу, где је убијено око 1.300 људи.

„Јасно је да је напад на Шајкашку имао једну историјску позадину. Данас је то мање познато, али Шајкашка је била једина искључиво српски насељена област у тадашњој Бачкој. Готово етнички чиста српска територија и она јесте представљала кичму и песницу политичких захтева које су Срби имали на овим просторима у 17, 18. и 19. веку“, истиче историчар Петар Ђурђевић.

Централни помен у знак сећања на невино страдале Србе, Јевреје и Роме у злогласној јануарској рацији у Јужној Бачкој 1942, ове године биће одржан у Жабљу. У 11.30 сати, Храму преноса моштију Светог оца Николаја, одржаће се парастос невиним жртвама рације у Бачкој, који ће служити епископ бачки др Иринеј.

У 12.15 сати, на платоу испред зграде Општине Жабаљ, одржаће се помен, на коме ће се обратити председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Општине Жабаљ Чедомир Божић.



Сећања преживелих

Два дана пред Божић фашисти су са улица Чуруга и из кућа почели да одводе жртве. У патролама су били локални Мађари, који су војницима упирали прстом у куће дотадашњих комшија.

„То је био локални Мађар. Био је Брилетовој улици. Ко сада када бих га гледао. Тако сам га упамтио“, прича један од сведока рације Милан Человић.

Константин Дракућић из Жабља, који је такође био сведок рације, сећа се тих дана. „Дошао је од маторог брат од ујака и упали су жандари. Питају ко је, каже матори, мој брат – и отерали га и убили.“, рекао је Константин.

У три житна магацина у Чуругу убијен је највећи број жртава, а један је данас музеј, где се виде рупе од метака. Само у једном убијено је 500 људи, а њихови лешеви бачени су под лед Тисе.



Након Шајкашке, 21. јануара исте године почиње Новосадска рација.

„У ноћи између 20. и 21. јануара град је био блокиран, што значи да није могло да му се приђе. Прекинуте су све телефонске комуникације. Отворена је само једна телеграфска линија између Новог Сада и Будимпеште и затим је започето то сурово извршавање“, рекао је Ђурђевић.

У року од три дана у највећем злочину у историји овог града под лед је бачено више од 1.300 Новосађана.

„Полуобучене људе, босе и у папучама терали су на Штранд, тамо су их убијали митраљезима“, присећа се Мирјана Никетић.

Не памте само Жабаљ, Чуруг и Нови Сад. Рација је спроведена и у Шајкашу, Гопођинцима, Мошорину, Србобрану, Ђурђеву, Тителу, Локу, Градиновицима, Вилову, Темерину и Бечеју.

РТС

Данас се обележава 76. годишњица почетка рације мађарских фашиста у Јужној Бачкој - Видовдан Магазин
Масовни злочин мађарских фашиста у Другом светском рату над Србима, Јеврејима и Ромима, почео је на данашњи дан и трајао до краја јануара 1942. Циљ је била кампања етничког чишћења, усмерена против цивилног становништва, укључујући жене, децу и старе и пљачка њихове имовине. Тог јануара 1942. године мађарске окупационе снаге су на свиреп начин убиле …


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар