субота, 6. јануар 2018.

Малагурски: Истина о божићним јелкама!

Малагурски: Истина о божићним јелкама!
Божић, хришћански празник који поред обележавања рођења Исуса Христа везујемо за мир, даровање и, наравно, неизоставну божићну јелку.


Али да ли сте се икада питали зашто уопште за Божић китимо јелку и дајемо дарове? Ови обичаји, заправо, немају никакве везе са хришћанством. Етнолошки списи говоре да је то пагански обичај из старог Рима. Пагани су веровали да у дрвећу живе духови, па су у новогодишњој ноћи одлазили у шуму и поклањали им дарове. Не баш 83.000 евра, то су били скромни духови.

Временом су пагани почели да секу јеле и доносе их у куће. Веровали су да их зимзелено растиње чува од вештица, духова, злих сила и болести, а имајући у виду да више од годину дана чекам здравствену картицу, пре ће ме духови који живе у јелкама сачувати од болести него здравствени систем у Србији.

Јелку су први почели да ките Немци у 16. веку, а украси су углавном биле црвене јабуке. Како се германски утицај ширио, тако се ширио и овај обичај. С тим да је тада било мало људи на свету, па је јелки било у изобиљу. Данас има више људи само на Фејсбуку него што нас је било на свету пре двеста година. И кад сви навалимо да сечемо јелке, ево шта се дешава.

„У Србији се сваке године посече око два милиона стабала. Нестане једна велика шума четинара.“

Запамтите, сечете јелке иако то нема никакве везе са Божићем, Исусом Христом и хришћанством. Пагански обичај, германски утицај. Ако верујете у духове који живе у јелкама, оставите их тамо, немојте да их уносите у кућу. Ако верујете да је сеча јелке или куповина посечене јелке хришћански чин, то заиста нема везе са хришћанством и немојте то да радите. Ја имам пластичну јелку, коју смо моја супруга и ја окитили с великом радошћу. И та радост је права суштина празника, а не да ли је јелка права или не. А ако баш желите праву јелку, узмите је са бусеном, па је после посадите, како би наставила да живи после празника, уместо што полако одумире у вашем дому. За Божић не треба да славимо умирање, већ живот, радост и мир. Мир Божји, Христос се роди. Срећан Божић!




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар