недеља, 07. јануар 2018.

Дан када је умро Арчибалд Рајс

Дан када је умро Арчибалд Рајс
„Нећете имати то огледало у рукама док сам ја у животу. Наћи ћете га у мојим списима и чинићете с њим што год будете хтели. Или ћете га прочитати, замислити се над његовим садржајем и из тога извући корист, или ћете га пак презрети..“

Велики пријатељ српског народа умро је 8. августа 1929. године у 4.30, у Београду. Узрок смрти била је мождана кап као последица жучне свађе са првим комшијом, бившим министром Миланом Kапетановићем који га је по неким сведочењима опсовао. Сахрањен је на Топчидерском гробљу, док је по његовој жељи његово срце однесено у урни на Kајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта. На урни је писало:

„Овде у овој урни, на врху Kајмакчалана

Златно срце спава,

Пријатељ Срба из најтежих дана,

Јунак Правде, Истине и Права,

Швајцарца Рајса, коме нек је слава.“

Овај швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани, истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

На позив српске владе Рајс је 1914. године дошао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом. Написао је многе књиге и радове поводом тога, а често је слао извештаје који су објављивани у угледном часопису неутралне Швајцарске, „Газет“ (Газетте). Тиме је као угледни професор и криминолог извештавао свет и кварио пропагандну слику Немаца и Аустроугара о Србима као дивљачком народу.

Био је члан делегације југословенске владе на Мировној конференцији у Паризу.

Са српском војском прешао је Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године. После рата модернизовао је техничку полицију при Министарству унутрашњих послова нове државе. Тадашња криминалистичка техника, по мишљењу америчких истраживача који су путовали по Европи циљно проучавајући тај вид полиције, била је на веома високом нивоу. Међутим, Арчибалд Рајс, разочаран неким негативним појавама у друштвеном и политичком животу, повукао се пред крај живота из свих јавних функција. Живео је скромно у својој вили „Добро поље“ у Топчидеру.

Помиње се, и скоро век по смрти, не само зато што нам је увек мањкало иностраних пријатеља већ и због дела „Чујте Срби! Чувајте се себе“, које је оставио као своје наслеђе Србима. Kњигу је из његове посмртне оставштине предао академик Владимир Стојанчевић 1997. ради публиковања. Преведена је на српски језик, те је превод из 2004. више пута публикован.

„Био сам с вама када сте били у невољи“, почиње ово дело. „Делио сам с вама те патње, и, да бих то могао, жртвовао сам сјајан живот и веома лепу каријеру која је много обећавала. Заволео сам вас јер сам на делу видео ваше људе из народа у биткама и пресудним тренуцима, када се препознаје истински карактер ваше нације. Заволео сам вас и због жртава које сам ради вас поднео, јер за људе и ствари се утолико јаче везујемо уколико нас то везивање кошта жртвовања.“

Рајс у уводу наставља нешто другачијим тоновима:

„Видео сам, међутим, и мане, мане које су се ужасно исказале после рата. Неке ваше мане ће, ако их не отклоните, бити погубне по вашу нацију. Не бих вам био пријатељ ако не бих повикао ‘чувајте се’ и ако вам не бих, уз врлине, које су истинске и лепе, указао, као у огледалу, на ваше лоше стране. Нећу скрити од вас ништа битно од онога што сам видео, јер прави пријатељ није онај који вам ласка, већ онај који вам каже истину, целу истину.

Међутим, нећете имати то огледало у рукама док сам ја у животу. Наћи ћете га у мојим списима и чинићете с њим што год будете хтели. Или ћете га прочитати, замислити се над његовим садржајем и из тога извући корист, или ћете га пак презрети, па ће онда она истинска српска душа, душа ваших хајдука и јунака ратова за ослобођење, нестати са ваших простора. То ће бити последња услуга коју могу да вам учиним.“

Недељник

Дан када је умро Арчибалд Рајс | Патриот


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар