четвртак, 23. фебруар 2017.

Рачуне пишу ћирилицом

Рачуне пишу ћирилицом
Ћириличне табле на пијаци стигле су са две године закашњења
„Енергија Златар НВ“ исправила неправде и заблуде у службеној употреби писма. Ћирилица и даље трн у оку удворицама и лажним родољубима.

Јануарски рачуни „Енергије Златар НВ“ за грејање станова и пословних просторија у Новој Вароши стигли су на адресе корисника услуга написани – ћирилицом!

После више апела, упозорења и опомена, у овом предузећу су исправили неправде и заблуде у службеној употреби писма. Изменом у рачунарском програму и уношењем базе података на ћирилици, замењена је латиница на рачунима корисника услуга (као што је то пре неку годину урадила Електродистрибуција). Показало се да ова „операција“ није тако скупа, како су неки тврдили, нити је била „баук“ за запослене.

Од пресудног значаја за овај корак био је јесењашњи захтев општинског руководства упућен јавним предузећима да се не крши члан 10. Устава Републике Србије, којим је уређен положај језика и писма у нашој земљи.Општинске власти учиниле су то под притиском дела јавности и групе ентузијаста која годинама води битку за одбрану ћирилице.

У отвореном писму јавности они су јесенас подсетили да је пре 100 година на швапским бајонетима у наше крајеве стигла латиница и да су окупаторске власти крајем 1915. и почетком 1916. забраниле употребу ћирилице, српског матичног писма. Упозорили су, поред осталог, и на потискивање националног писма:

– Сведоци смо да појединци из општинских служби и установа на буџету или актери програма који се финансирају народним парама – не маре што је ћирилица службено писмо. Има и плаката, огласа, саопштења и диплома написаних латиницом, као што су и рачуни два јавна предузећа – Комуналног и Енергије?!

Морамо се запитати ко то и за чији рачун ради и по коју цену и до када ће се понижавати, занемаривати и потискивати национално писмо?

И док поштоваоци ћирилице терају власт и државу да раде оно што је требало да раде њене институције, стижу им питања – има ли шта прече у овој општини од ћирилице?! Па, свакако, да има и да би неки требало да почну да се баве својим послом?!

На сцени је, дакле, прича о нашем менталитету и односу према културно-историјском наслеђу, са две крајности. Прва је да се наставља вишегодишње планско блаћење и унижавање ћирилице од стране оних који се стиде свог писма, или га оспоравају, међу којима су и поједини чиновници администрације и однарођени представници власти, удворице или ситни шарафи и старлете у њој. С друге стране – лажни родољуби се бусају у груди, помињући очување духовности, језика, културе и ћириличне писмености. Међутим, никакав им је учинак заклињања да ће поред службене употребе, ћирилицу истаћи у јавној употреби – на табле и имена предузећа и радњи, у рекламе, на сеоске путоказе, на низ објеката...

Има и оних којима је трн у оку залагање да се новим законским актима – можда понајбоље кроз усвајање Закона о неговању и унапређењу српског језика и ћирилице, наш језик и писмо што боље заштите, те да се њихова употреба што јасније, шире и доследније у службеној и јавној употреби пропише.

Ћирилицом је писано све што је вредно помена у готово десетовековној српској писмености. Зато је и апсурдно је да се шаљу апели за заштиту писма које је симбол нашег културног наслеђа и националног идентитета на културној мапи света!

Чекају се комуналци

У Комуналном предузећу „3. септембар“ кажу да немају техничких могућности за увођење ћирилице. Наиме, према речима вд директора Сузане Шуљагић, њихов рачунарски програм не подржава ћирилицу, а недостају и средства за набавку штампача.

Председник општине Радосав Васиљевић истиче да ће, чим си обави консолидација и закрпе неке „рупе“ у „3. септембру“, општина помоћи да се исправе наслеђени пропусти.

Правописна грешка


Коначно - измене у рачунарском програму после захтева Општине

“Енергија“ треба да исправи правописну грешке, коју има њен лого (амблем).Називи улица и тргова пишу се почетним великим словом, па је требало да стоји Улица Карађорђева или је могло да се пише и без именице улица – само Карађорђева. Ова грешка је, иначе, честа у меморандумима и на таблама фирми, па није на одмет на њу указати.

Рачуне пишу ћирилицом | zlatarinfo.rs
„Енергија Златар НВ“ исправила неправде и заблуде у службеној употреби писма. Ћирилица и даље трн у оку удворицама и лажним родољубима.


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар