среда, 19. септембар 2018.

НИКОЛ и ЈИРЖИ из ЧЕШКЕ: Косово је Србија – Чеси и Срби су браћа (Србовање)

НИКОЛ и ЈИРЖИ из ЧЕШКЕ: Косово је Србија – Чеси и Срби су браћа (Србовање)

Гости емисије „Србовање”, у продукцији мдијске куће „Helmcast” и информативне агенције „Србин.инфо”, били су гости из Чешке: Никола Божинова, Јиржи Дудек и Јан Зорбић испред Европског фонда солидарности за Косово и Метохију. Њихов фонд већ годинама прикупљаја хуманитарну помоћ у Чешкој и Средњој Европи и шаље је директно Србима на Косову.

„Наша организација је основана 2013. год., од стране Чеха у Чешкој који нису се слагали са бомбардовањем Србије и Срба на Балкану, и којима је јако сметало што Србе са Косова прогањају и убијају Албанци уз помоћ Запада”, у емисији је рекао г. Јиржи, објашњавајући зашто је основан Европски фонд за солидарност за КиМ, и зашто они већ више година одлазе на Космет помажући тамошњим Србима да се одбране од шиптарске окупације.

„Од пријатеља сам сазнала у како тешким условима живе Срби на Косову и Метохији, те сам због тога одлучила да одем тамо и помогнем људима којима је потребна наша помоћ, тако што би их и лично упознала и сама се уверила у каквим условима они живе данас, у 21. веку”, рекла је у емисији Божинова, откривајући зашто једна млада Чехиња има мотив да лично буде уз Србе на киМ.

Током емисије се причало и о томе како да Словени буду ближи једни другима, како заједнички могу да сачувају свој словенски идентитет и колико су јаке везе између Срба и Чеха.

Аутор и водитељ емисије је био гл.одг.уредник портала Србин.инфо , Дејан Петар Златановић


#КосовоЈеСрбија #ЧешкаПомоћ #Хуманост
from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар