среда, 29. јун 2016.

Конференција Драмско образовање и самообразовање- како до драмских педагошких компетенција

И ове смо се године представили на Конфренцији Драмско образовање и самообразовање, часовима наставница Александре Секулић, Драгане Мандић, Иване Илић и Ливије Јухас. Радом ових наставница, школа се по други пут представила на овој значајној манифестацији коју организују БАЗЗАРТ и Министарств културе и информисања, на Базару креативних идеја и пракси.

image-0.02.01.838377cc32f30b3d5a80291a0a84e9e8179500a7c8cc2e932c98e294cd471268-VРад је посвећен 400 годишњици Шекспирове смрти и обележавању Светског дана књиге и ауторских права. У питању је јавни час као крај пројекта и презентовање припремљених садржаја, оставрен сарадњом ученика четвртог, првог и другог разреда и њихових наствника енглеског језика и српског језика и књижевности. Методе које су методе кориштене у оквиру пројектне наставе су текст метода, играње улога, самостални истраживачки радови, смостални радови ученика- и они писани и креирани у неким од бесплатних е-алата, мултимедија у настави (пп презентације, видео-снимци, видео записи монолога из Шекспирових дела, исечци из филмова уклопљени у представу, аудио-снимци ученика уместо унутрашњих монолога, пантомима, елементи шекспиријанског позоришта у представи, израда и кориштење сајта за промовисање часа и радова ученика).

У пројекат обраде Шекспировог „Хамлета“ били су укључени сви ученици IV5 одељења. Улоге које су ученици добили током пројекта припреме и адаптације Шекспировог оригиналног текста за извођење на часу обраде лектире, биле су: редитељ, сценариста, глумци, сценограф, костимографи, музички уредник, новинари и фотографи и уредници сајта. DSC_0068.JPGУченици су сами прилагодили Шекспиров текст, одиграли су шест сцена оригиналног текста, а остало потребно за приказивање свих догађаја трагедије, премостили су нараторовим излагањем. Минималистички уређена сцена на којој седе сви глумци врло једноставно костимирани, са једноставно и самостално израђеним реквизитима био је простор на којем се све одвијало пред очима публике, сличан начин извођења као у Шекспировом театру, наравно уређеном за потребе редовног часа. Музичку подлогу прилагођену сценама и амбијенту, приредио је ученик музички уредник. За успешност пројекта били су одговорни сви ученици, а како би све могло да се уради неопходна је била сарадња свих ученика, и наставника, наравно.

Сви поменути садржаји постали су окосница сарадње са ученицима матурантима из одељења IV2 и ученицима пвог разреда са којима је радила наставница српског језика и књижевности Драгана Мандић. Настванице енглеског језика Ливиа Јухас и Ивана Илић су неке садржаје са појединим својим ученицима другог разреда превеле на енглески језик за потребе јавног часа на којем је обележена годишњица Шекспирове смрти. Ученици IV2 су на часовима реторике снимали монологе из различитих Шекспирових дела. Сваки ученик је самостално, бирајући амбијент, говорио напамет научени текст или га је интерпретативно читао и снимио видео запис мобилним телефоном. Најбољи видео записи приказани су на јавном часу. retorika 12.jpgУченици првих разреда прилаговили су сцене „Ромеа и Јулије“ за потребе овог часа и све је улопљено у јавни час обележавања Шекспировог јубилеја и Светског дана књиге и ауторских права који се традиционално обележава у нашој школи.

Овај рад је значајан због тогс што ученици на овај начин развијају различите вештине и компетенције: комуникација (кроз тимски рад, рад у пару, кроз истраживање и креирање), рад с подацима и информацијама (кроз истраживање, кориштење ИКТ, критички однос према изворима информација и према доступним и прикупљеним информацијама), дигиталне компетенције (употреба интернета за истраживање, различитих е-алата за креирање, друштвене мреже и бесплатне платформе и програме за комуникацију), решавање проблема (кроз проблемске задатке и ситуације су ученици постављени), сарадња (кроз организовање групног и тимског рада, друштвене мреже и бесплатне платформе и програме за сарадњу), одговорно учешће у демократском друштву (у разговорима о етичким питањима која отвара дело, обично након оваквих часова), естетичка компетенција (обрада садржаја кроз анализу и интерпретацију уметничких дела која имају додирних тачака са поменутим садржајима или су у њима дати)..

DSC_0155.JPGАутори су ученици мтуранти IV5 и наставник Александра Секулић у сарадњи са ученицима IV2, ученицима првих разреда и појединим заинтересованим ученицима, као и наставницама Драганом Мандић, Ливијом Јухас и Иваном Илић.

Могућност да се представимо на Конференцији у Београду 18, 19. и 20. Јуна, добили смо након што је пријава рада прихваћена, а самим тим је дато признање ученицима и нставницима наше школе да је њихов рад вредан представљања. Учешћем на Базару креативних идеја и пракси промовисали смо школу и другачији, иновативнији и савременији начин рада у настави.

 

 




from Едукативни блогови http://ift.tt/298YsA7
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар