петак, 26. август 2016.

Дефинисање планета

Критеријуми које планете треба да испуњавају дефинисани су пре 10 година

Фото: Астрономски институт Чешке академије наука

На данашњи дан, пре десет година, у Прагу је одржана 26. конференција Међународне Астрономске Уније где су дефинисани критеријуми које небеско тело мора да испуњава да би га астрономи звали планетом. Овај чувени скуп познат је по томе што од тог дана Плутон у међународној заједници више није у групи планета.

Према конвенцији планете су небеска тела која су у орбити око Сунца довољно масивна да их заобли сопствена гравитација (доведе у такозвану хидростатичку равнотежу) и да својом гравитацијом очисте околину своје путање од ситнијих небеских тела. Посебном конвенцијом дефинисане су вансоларне планете.

Како Плутон не испуњава све поменуте критеријуме, измештен је из групе планета и окарактерисан као члан нове групе планета патуљака. У истој групи налазе се и Церес, Макемаке, Ерис и Хаумеа, али има и још кандидата који би могли да им се придруже.

Астрономска заједница се није у потпуности слагала са овом одлуком па су је бројни велики астрономи критиковали.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 



from ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ http://ift.tt/2c2iYoj
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар