среда, 30. новембар 2016.

Михаил Хазин о светском поретку и Трамповим "пријатељима" из Русије

Михаил Хазин о светском поретку и Трамповим "пријатељима" из Русије
http://ift.tt/2giUyZ5
Доналд Трамп је летос у Детроиту, наступајући као председнички кандидат републиканске странке, изнео свој економски програм са оштрим кресањем пореза и значајним повећањем улагања у војску и инфраструктуру. По Трампу, САД морају да се држе сопствених енергената и радне снаге, иако сада енергенте увозе а многе америчке компаније се и оснивају и своју производну делатност обављају у иностранству. Републикански председнички кандидат је обећао да ће бранити интересе металурга и радника у аутомобилској индустрији, и драстично побољшати инфраструктуру, али није образложио како ће остварити тај програм ако му се Конгрес буде супротставио.

Руски економиста, статистичар, писац и политички аналитичар Михаил Хазин је јуче на састанку Клуба "Зиновјев" изнео своје виђење америчких економских изгледа:

"Када би Клинтонова била председник, дошло би до попуштања монетарне политике и наставило би се са емитовањем новца. По Трампу, америчка економија се мора побољшати, али како побољшати економију уз толике дугове? Пре кризе, финансијски сектор је чинио 70% америчке економије, сада само 35%. У сваком случају, нема репродукције капитала при нултој каматној стопи. Зато се каматна стопа мора повећати. Али они не могу да повећају каматне стопе код толиких дугова. Према томе, неопходно је да се прогласи банкрот корпорација и домаћинстава и отпишу дугови."

По Хазину, читав проблем глобалне кризе је проблем потражње:

"Потражња је подржавана новцем из емисије. Али рат може смањити потражњу, тј. погоршати кризу. Финансијерима је рат потребан само из једног разлога - да се, правдајући се вишом силом, ратосиљају сопствене одговорности. Због тога им је Блиски исток толико драг. По Трампу, економска логика је једноставна: подићи каматне стопе, јер када се повећавају каматне стопе мултинационалне финансијске институције се распадају и нестају. Али, ако се подигну каматне стопе, неће долар бити инвестициони инструмент - једина опција за плаћање у свим земљама света је стварање регионалних инвестиционих валута. Наравно, кроз емисију, јер монетаризација свих регионалних валута је веома ниска, њихово место је заузео долар. И онда, свет се аутоматски урушава у области валутне размене."

Хазин је убеђен да Трамп у оваквој ситуацији не исказује никакве личне симпатије према Путину и Сију, већ да су му њих двојица партнери у успостављању реда:

"На отварању Генералне скупштине Уједињених нација 2013. године Обама је рекао: "Ми (САД) немамо више ресурса за унилатерално одржавање светског поретка. Или ћемо добити подршку, или ће светски поредак бити промењен." Обама то рече јасно и гласно, али га нико не чу. Сада би требало, време је. Јер ако прихватимо ту логику, сложићемо се и са Трампом. Али, ако је не прихватамо, нећемо се ни слагати, без обзира на личне симпатије."

У међувремену, а по Хазину: "Сви руководећи људи у руској влади, централној банци и у свим стручним институцијама су из истог табора, сви подржавају Хилари Клинтон. Трампу је то познато па неће разговарати ни са Јулијом Набиулином, ни са Кудрином, нити са Шуваловом и Дворковичем. Они су представници његових непријатеља."

Vestnik Kavkaza - information and analysis agency

Извор: US no longer has resources to individually maintain world order | Vestnik Kavkaza
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар