уторак, 3. јул 2018.

Европски тужиоци у одговору Удружењу тужилаца Србије: Уставни амандмани не пружају гаранцију заштите...

Европски тужиоци у одговору Удружењу тужилаца Србије: Уставни амандмани не пружају гаранцију заштите од политичког утицаја, неопходно написати нове
Консултативно веће европских тужилаца је, на захтев Удружења тужилаца, израдило мишљење у којем је изнело значајне примедбе на уставне амандмане Министарства правде. Ово саветодавно тело навело је, између осталог, да предложени амандмани не пружају довољну гаранцију заштите од политичког утицаја и политичке контроле и да је потребно да буду поново написани. Ово је треће тело Савета Европе које је изразило забринутост у односу на Нацрт амандмана о правосуђу.



На захтев Удружења тужилаца Србије, Биро Консултативног већа европских тужилаца, израдило је и на свом сајту објавило мишљење о усаглашености Нацрта амандмана на Устав Републике Србије са европским стандардима у делу који се односи на јавно тужилаштво.

Тим поводом ово веће, како се може видети у мишљењу, навело је да је неопходно да амандманима, пре свега, буде проглашена независност јавног тужилаштва. Конкретне критике упућене су на одредбе које се односе на избор и разрешење чланова Високог савета тужилаца, Врховног јавног тужиоца и јавних тужилаца.

Према њиховом мишљењу, ове одредбе не пружају довољну гаранцију заштите од политичког утицаја и политичке контроле. Како додају, потребно је да буду поново написане, у складу с европским стандардима.

„Такође је неопходно проширење обима овлашћења Високог савета тужилаца у циљу заштите положаја и независности тужилаца као и преиспитивање састава Високог савета тужилаца, притом водећи рачуна да у овом телу већину треба да имају тужиоци“, наводи се, између осталог, у мишљењу Консултативног већа европских тужилаца.

Овим поводом, Удружење тужилаца Србије на чији захтев је и израђено ово мишљење, поново је позвало на отварање широке јавне расправе.

„Имајући у виду водећу улогу овог тела у креирању европских стандарда јавних тужилаштава, позивамо на разматрање достављеног мишљења, као и на отварање широке јавне расправе у циљу проналаска најбољег уставног решења за грађане Републике Србије“, наводи се у саопштењу Удружење тужилаца Србије.

Измене Устава припремане без праве јавне расправе

Подсетимо, измене Устава о правосуђу обавеза су коју је Србија преузела отварањем Поглавља 23 у процесу приступања Европској унији. Сам поступак измене највишег правног акта у држави којим се гарантују права и слободе грађана, поштовање демократских начела и принципа, припремали су се без праве јавне расправе и без адекватне пажње јавности.

Крајем прошле године организовано је неколико јавних расправа, а већ после неколико округлих столова консултације су 30. октобра 2017. напустила удружења судија, тужилаца, судијских и тужилачких помоћника и друге струковне организације због, како су навели, занемаривања примарне теме - а то је независност правосуђа.

Упркос томе, Министарство правде је наставило рад на амандманима и Радни текст измена Устава у области правосуђа објавило крајем јануара на својој интернет страници.

Након тога уследила је нова јавна расправа у коју су се поново укључила струковна удружења, али је струка убрзо због, како су навели, непримереног понашања и увреда које су јој је упутио помоћник министра правде Чедомир Бацковић, поново напустила јавну расправу.

У међувремену, овај Радни текст удружења судија и тужиоца, из дана у дан су критиковала наводећи су да су амандмани неприхватљиви јер омогућавају већи притисак на правосуђе. У једном тренутку затражено је и повлачење спорних амандмана. То су, између осталих, затражили и Апелациони суд, Високи савет судства, Врховни касациони суд, Државно веће тужилаца и Национални конвент за ЕУ.

Након правосудних институција, судијских и тужилачких удружења, невладиног сектора, уставним изменама о правосуђу супротставио се и део адвокатске струке.

Министарка Кубуровић након критика струке и Венецијанске комисије: Не видим разлог да се пишу нови амандмани

Упркос захтевима струке и цивилног сектора да предложени амандмани буду повуичени, током последњег округлог стола Министарка правде Нела Курубоић изјавила је да неће бити повлачења Нацрта измена Устава Србије који се односи на правосуђе већ ће мишљење о тексту дати Венецијанска комисија.

На питања новинара редакције Инсајдер зашто игнорише мишљење струке одбијањем да повуче амандмане на захтеве судија, тужилаца, невладиних организација и тиме шаље поруку да је мишљење струке не занима, министарка је рекла да је мишљење струке интересује и да ће након што погледа све аргументоване критике, изаћи с измењеним текстом.

Убрзо је Министарство правде објавило нови, измењени текст Устава, али како је показала анализа Инсајдера, у новом тексту остали су неки од најспорнијих амандмана. Како је тада навела министарка Нела Кубуровић, коначан суд о тексту уставних амандмана, требало би да да Венецијанска комисија, иначе тело Савета Европе.

Ова Комисија недавно је објавила мишљење о предложеном тексту уставних амандмана у којем је навела низ критика и препорука.


Након објављеног мишљења, део струке и цивилни сектор поново је у петак затражио повлачење амандмана наводећи да бројне замерке Комисије захтевају писање нових, а не поправљање актуелних уставних амандмана.

Упркос овим захтевима, министарка правде Нела Кубуровић навела је да не види разлог за писањем нових уставних амандмана додајући да ће све препоруке Венецијанске комисије бити прихваћене.

(Инсајдер)




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар