понедељак, 16. јул 2018.

СТАЊЕ НЕПОДНОШЉИВО: Писмо Вучићу због неподношљивог положаја српског народа

СТАЊЕ НЕПОДНОШЉИВО: Писмо Вучићу због неподношљивог положаја српског народа
Српски национални савјет упутио је данас путем Амбасаде Србије у Подгорици писмо предсједнику Србије Александру Вучићу у којем истиче да је положај српског народа у Црној Гори готово неподношљив, истичући да без заштите Србије не могу опстати у тој држави, осим уз промјену идентитета.

„Положај српског народа у Црној Гори је веома сложен и готово неподношљив. Све животне потребе српског народа условљене су промјеном идентитета. Српски народ у Црној Гори нема ријешен уставно-правни статус. Ускраћена су му многа давно стечена права“, наводи се у писму које је потписао предсједник Савјета Момчило Вуксановић.

Као разлог што му се обраћају писмом, из Савјета наводе затвореност државних институција, како Србије, тако и Црне Горе, према рјешавању идентитетских питања и опстанку српског народа на простору Црне Горе.

У писму се истиче да у државним институцијама у Црној Гори нема Срба нема, од мјесне заједнице до дипломатије, а да јавно декларисани Срби по правилу немају никакву могућност да своју и перспективу својих породица планирају у Црној Гори.

Из Савјета наводе, између осталог, да су у образовним програмима у Црној Гори елиминисани садржаји везани за српску књижевност, културу, историју и историју умјетности, као и готово сви кадрови српске националности у тим институцијама.

„Српски језик, који је по подацима са последњег пописа матерњи језик највећег броја грађана у Црној Гори, у потпуности је преименован, а ћирилично писмо, иако по Уставу равноправно, има статус само дозвољеног, али не и равноправног и обавезујућег писма“, додаје се у писму.

У тексту се напомиње и да се исказује огромна нетрпељивост према Српској православној цркви /СПЦ/ у Црној Гори и да сваким даном тај притисак постаје све већи.

Српски национални савјет истиче да од Србије, као матичне државе, која је Уставом уређена као држава српског народа, траже бригу и подршку да у Црној Гори српски народ добије оно што му по Уставу, позитивном законодавству и познатим стандардима припада“, истиче СНС.

У писму Вучићу се наводи и да коалиција на власти у Црној Гори са мањинским народима диктира законска рјешења која српски народ доводе у понижавајући положај.

„Смишљеном измјеном закона на штету српског народа и спором администрацијом гаси српске организације које раде на очувању српског националног, културног, језичког и вјерског идентитета, што се посебно односи на српске медије: Српске електронске новине, часопис `Српске новине`, Српски радио и Српску телевизију, које смо више од десет година, и први пут у Црној Гори, мукотрпно стварали да бисмо свој народ бранили од промовисаних фалсификата и неподношљивог медијског притиска“, наводи из Савјета.

У писму се наводи и да црногорска власт намјерно гаси Српску књижевну задругу у Црној Гори, најпродуктивнију издавачку дјелатност, која је у протеклих десетак година штампала готово три стотине наслова и више од 180.000 књига, искључиво у функцији очувања српског језика и ћириличног писма и која је за своје активности добила готово све књижевне награде на српском говорном подручју.

„Припремајући се за предстојећи попис становништва, актуелној црногорској власти је веома важно да заустави активности српског народа, које недвосмислено свједоче о вишевјековном српском идентитету на простору Црне Горе, и посебно да зауставе српске медије, који се већ сада својим садржајем квалитетно супротстављају очигледној антисрпској пропаганди у Црној Гори“, истиче се у писму Вучићу.

Српски национални савјет сматра да је ријеч о државном пројекту „асимилације српског народа у националне Црногорце“.

„Подршка Владе Србије српском народу кроз куповину `Српске куће` за научне, културне и медијске организације српског народа у Црној Гори није оправдала почетна очекивања, јер ни након двије године није у функцији остваривања предвиђених активности и није приведена намјене“, додаје се у писму.

У Савјету сматрају да српски народ, без утицаја и подршке Србије, не може опстати у Црној Гори, осим уз промјену идентитета.

„Србија има и право и обавезу да озбиљно води рачуна о више од 200.000 својих сународника, што до сада није био случај ни у назнакама. Стога Вас молимо, без обзира на Ваше бројне обавезе и проблеме, да питање статуса и опстанка српског народа у Црној Гори у што је могуће краћем времену узмете у разматрање“, наводи се у писму Савјета.

СТАЊЕ НЕПОДНОШЉИВО: Писмо Вучићу због неподношљивог положаја српског народа
Српски национални савјет упутио је данас путем Амбасаде Србије у Подгорици писмо предсједнику Србије Александру Вучићу у...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар