петак, 24. март 2017.

НАТО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ: Најбољи документарни филм о агресији на Србију 1999. године!

НАТО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ: Најбољи документарни филм о агресији на Србију 1999. године!
Прошло је шеснаест година од НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије и операције назване “Милосрдни Анђео“ која је за 78. дана однела 2.500 живота од тога 79 дечијих, док је 12.500 људи рањено, а нанета штета држави износи преко 30 милијарди долара! Тог 24. марта 1999. године заглушујући звук сирена запарао је ваздух, а из НАТО базе “Авијано” у Италији, кренуо је лет “Милосрдног анђела“, како је НАТО назвао своју акцију против Савезне Републике Југославије. Убрзо, затресла се цела земља.
Напад на СРЈ почео је око 20 часова, а деветнаест земаља Алијансе, без одобрења СБ УН, обрушило се најпре на касарне и противваздушну одбрану Војске Југославије у Батајници, Младеновцу, Приштини.
Током 78 дана и ноћи бомбардовања, у 30.000 ваздушних налета испаљено је 50.000 разорних пројектила. Страдало је 2.500 људи, 500 цивила, а међу њима 79 деце. Рањено је 12.500 становника. Тешко је разорена инфраструктура, привреда, школе, здравствени центри, споменици културе, медијске куће.
Ондашње власти у Београду штету су процениле на око 100 милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО. С друге стране, група српских економиста извагала је да је штета била – 29,6 милијарди долара (податак који се узима као релевантан). Занимљива је и рачуница италијанских аналитичара. Они су упозорили: за те паре могло је да се прехрани 79 милиона људи на планети, где влада глад.
Нема града и насеља које НАТО бомбе нису начеле. Највише су страдали Алексинац, Сурдулица, Куршумлија… Под рушевинама су остале читаве породице. У Алексинцу, Милићи су страдали у једном трену. Отац Драгомир, мајка Драгица и њихова кћерка Снежана.У Батајници, убијена је трогодишња Милица Ракић.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: 16 година од НАТО бомбардовања Србије! (документарни филм)





from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар