субота, 30. септембар 2017.

На универзитет пада мрак

На универзитет пада мрак
Одбор за образовање поднео је јуче ујутру након седнице амандмане на Предлог закона који се драстично разликују од онога што пише у Предлогу закона о високом образовању и о чему јавност није имала прилике да се изјасни. Министар је амандмане усвојио.

У питању су амандмани који радикално смањују независност универзитета док истовремено повећавају учешће Владе у најважнијим и најстручнијим телима високог образовања ове земље.

Амандманима је смањен број чланова Националног савета које предлаже Конференција универзитета Србије са 15 на свега 6, и додата тачка да Министарство именује седам чланова, а Привредна комора 2.

Затим, повећан је број чланова Управног одбора НАТа али је смањен број чланова које КОНУС предлаже у управни одбор Националног акредитационог тела са 4 на 1. али је зато повећан број чланова које предлаже Министарство са 0 на 3 и додато да Привредна комора предлаже 2.

Утврђивање листе рецензената студијских програма за које се тражи акредитација пребачено је са Конференције универзитета на Национални савет, ком је број чланова самањен са 15 на 6.

Овим је Национално акредитационо тело изгубило и привид независности. Будући да чланове и предлаже и именује Влада.

Национални савет, Национално акредитационо тело треба да именује Народна скупштина Србије која је овим закон изгубила сва овлашћења у вези са високим образовањем.

Уједно, оне секунде кад Закон ступи на снагу, КОНУС мора да распише конкурс за нове чланове Националног савета.

Када овоме додамо промене које су се појавиле у Предлогу такође након јавне расправе да се број представника високошколских установа у саветима факултета и универзитета самњује са две трећине на једва преко пола, јасно је да високо образовање неће бити независно, да је то интенција новог закона. Влада сада и предлаже и именује. Пада мрак и на универзитет.

Јасмина Николић

потпредседница Доста је било

На универзитет пада мрак
Одбор за образовање поднео је јуче ујутру након седнице амандмане на Предлог закона који се драстично разликују од онога што пише у Предлогу закона о високом образовању и о чему јавност није имала прилике да се изјасни. Министар је амандмане усвојио. У питању су... #закон #образовање


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар