субота, 07. јул 2018.

О меморијалима..

О меморијалима..
По недавно донетом закону о ратним меморијалима неће бити дозвољено подизање спомен-обележја злочинцима и убицама

Спомен-плоча Аћиф-ефендији у Новом Пазару и Ослободилачкој војсци Прешева, Бујановца и Медвеђе у Прешеву биће уклоњени највероватније већ на јесен. Исту судбину доживеће и сва остала обележја у Србији посвећена освајачима, ратним злочинцима и терористима. Више неће бити прихваћена ниједна иницијатива која вређа верска и национална осећања, историјске тековине, велича фашистичке и сепаратистичке идеје и о њима неће одлучивати појединци, већ држава.

Списак споменика недостојним личностима је подугачак, а највећи број њих се налази на југу Србије и Војводини.

Сви они биће на дневном реду Савета за неговање традиције ослободилачких ратова чије оснивање се очекује најкасније средином августа, а у складу са недавно донетим Законом о ратним меморијалима.

- Савет ће одлучивати о условима за подизање нових и уклањање старих ратних војних меморијала - каже Негован Станковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. - Чланови овог тела су најстручнији људи из ове области и то један професор историје кога предлажу универзитети, представник САНУ, представник Завода за заштиту споменика културе и четири члана државне управе, односно министарстава за рад, одбрану и спољне послове.

Велики број непримерених спомен-обележја подигнут је уз благослов локалних челника, који су "подмазани" страним донацијама од неколико хиљада евра испуњавали жеље амбасадора и дизали споменике разноразним освајачима и злочинцима.

- Чланови Савета даваће сада сагласност на захтев о подизању меморијала водећи рачуна о томе како он изгледа, шта на њему пише, о димензијама, о томе да ли таква личност заслужује обележје - каже наш саговорник. - На крају мишљење Савета мораће да парафира и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како Станковић наглашава, нови пропис налаже и обавезу пописа и евиденције свих меморијала, без обзира на то да ли су они у надлежности локалне самоуправе, покрајине или министарстава одбране и спољних послова. Сви они морају да планирају средства за њихово одржавање у својим буџетима, а уколико то не раде, закон налаже казне од 100.000 до два милиона динара.

- Већина споменика у надлежности локалних самоуправа се данас солидно одржава, мада има и оних који не желе да улажу средства у овај посао - истиче државни секретар. - Законом је предвиђено да редовно одржавање спомен-обележја пада на терет локалне самоуправе, што је и по новом закону. Последњих година дешавало се да су поједини споменици трпели велике штете услед удаљености од насељених места, своје величине и пространости или једноставно услед занемаривања.

ЗА ОДРЖАВАЊЕ 50 МИЛИОНА ДИНАРА

ЗА редовно одржавање око 6.000 ратних меморијала годишње се из државног буџета издваја 50 милиона динара, од чега је 40 за домаће и 10 за оне у иностранству. Када су потребна већа улагања, расписују се јавни позиви као што је недавно урађено за реновирање српских војничких гробља у Солуну (Зејтинлик) и у Софији. Засад лоша политичка ситуација још увек не дозвољава бригу о обележјима из Првог светског рата на територији Албаније.ПОЧАСТ И КАПЕТАНУ ЛЕШИЈУ

Спомен-плочу Аћифу Хаџиахметовићу у центру Новог Пазара у августу 2012. открили су челници БНВ Есад Џуџовић и тадашњи министар Сулејман Угљанин. Плоча није уклоњена, иако су месецима изношени докази о његовој колаборацији са окупаторским режимом. Овај историјски "јунак", иначе етнички Албанац породичног презимена Бљута, учествовао је у стварању пројекта "велике Албаније" и злочинима над српским становништвом и покретом отпора. Од 1945. године има статус ратног злочинца.

Немир у домаћу јавност унело је и подизање споменика са исписаних 27 имена погинулих припадника тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе на главном тргу у Прешеву. Ово обележје подигли су новембра 2012. Спорни монумент уклоњен је уз асистенцију Жандармерије три месеца касније, када је премештен у двориште локалне џамије. На својим местима на југу Србије, међутим, и данас стоји више од 20 споменичких обележја погинулим терористима.

Међу њима је велико спомен-обележје посвећено Ридвану Ћазимију - Капетану Лешију, команданту ОВПБМ у селу Велики Трновац. У њему су изложене личне ствари Капетана Лешија, који је убијен током побуне на југу Србије 2001.

*********************

Реакције на најаву рушења обележја Аћифу и ОВК. Расим Љајић: Историја се не сме прекрајатиДржава би морала мало да погледа кроз прсте за неке ствари и да при примени закона о меморијалима нађе неку средину. Нисам за рушење споменика - рекао је за „Новости“ Фатмир Хасани, народни посланик Партије за демократско деловање, коментаришући одредбе новог прописа по којима ће се споменици терористима уклањати.

- Разумевање ситуације и прошлости из претходне две деценије је најважније у овом тренутку - каже наш саговорник. - У Србији живи неколико мањина којима се треба прилагодити како би се из свега изашло што безболније.

Хасани наглашава да није за рушење споменика, јер је и мањинама стало да сачувају обележје на један период значајан за њихову историју.

Са друге стране министар Расим Љајић сматра да споменик Аћиф-ефендији у Новом Пазару није требало ни да буде постављен.

- Има људи који мисле да је он био ослободилац, спасилац, али је истина да је он био сарадник окупатора - каже Љајић. - И морају се истим аршинима мерити и Аћиф-ефендија и сви сарадници окупатора и сви квислинзи, и четници и усташе... Ствар је ту проста, и то није само питање закона, већ пре свега питање свести, интерпретације историје на начин на какав она јесте.

Наравно, каже наш саговорник, свака ствар може да се политизује, али то не води никуда. Чињенице су ту неумитне.

Љајић објашњава да је против сваке рехабилитације сарадника окупатора.

- Аћиф-ефендија је то био, који је добио Хитлеров орден - подсећа наш саговорник.

Званична евиденција споменика, спомен-плоча и свих других обележја подигнутих терористима, примера ради, на југу Србије и не постоји. Један од највећих започет је још у новембру 2012. године и према идејном пројекту требало је да обухвати 3.000 квадратних метара. Посвећен је осморици припадника ОВПБМ, који су погинули у сукобу са снагама безбедности Србије у мају 2001. године. После камена темељца стало се са радовима које је требало да финансирају мештани, а вредност је процењена на око 100.000 евра.

Такође на улазу у Велики Трновац већ одавно стоји споменик команданту ОВПБМ тзв. команданту Лешију, док је поред војног објекта Војске Србије "Гуригат", између Прешева и Бујановца такође споменик истом злочинцу на месту где је погинуо.

ЗАКОНИ СЕ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ

Зоран Станковић, председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, каже да у овом тренутку не може да коментарише пропис док се не упозна са свим детаљима:

- Закони се доносе да би се одредбе истог поштовале, а верујем да је он у интересу грађана Србије и да уважава реалност на терену.

Новости

О меморијалима..


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар