уторак, 30. октобар 2018.

Велимир Гајић: Да ли смо, кад је реч о Јасеновцу, још једном испали наивни?

Велимир Гајић: Да ли смо, кад је реч о Јасеновцу, још једном испали наивни?
Гидеона Грајфа пропагира „Политика“ на начин и у форми какву одавно није добио један српски историчар без обзира на тему којом се бави и какве научне новости доноси у односу на досадашња сазнања


Књига Гидеона Грајфа (Извор: Политика)


На овогодишњем 63. Међународном сајму књига публици је представљено много наслова о прошлости који спадају у домен историографије и публицистике, различитих квалитета и квантитета. Тешко је казати шта је од свега тога ново у односу на досадашња сазнања.

Судећи по сајамској награди новој књизи из историографије и пропаганди коју јој је дала „Политика“, то би требало да је рад угледног израелског историчара Гидеона Грајфа, једног из малене групе врхунских познавалаца немачког концентрационог логора Аушвиц, у коме је, судећи по бројним тврдњама, страдало више од милиона припадника јеврејског народа и око 300.000 других европских народа. Његов рад, под насловом „Јасеновац – Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“ одавно je најављиван и пропагиран, коначно је о њему било речи пре неки дан на Сајму књига пред бројном публиком, додуше у мањем броју од оног који је поменуо Грајф у интервјуу „Политици“ (27. октобар).

На самом почетку овог осврта треба нагласити да је, судећи по неким тврдњама, одштампано пет примерака. Један од примерака публика је могла да види, да фотографише садржај, што је учинио и аутор овог текста. Књиге није било у продаји, али су се већ чуле тврдње да она неће ни бити у класичној форми већ у електронском облику, што би се рекло савременим речником, биће у ПДФ формату!

То одмах постаје разлог за питање: Како је могуће да нешто што неће бити штампано добије награду Сајма књига! Још чудније звучи и Грајфова најава скорих представљања у бројним градовима широм света!

Када би аутор овог осврта пожелео да полемише о одређеним деловима текста, то јест о насловима поглавља, из којих сваки бољи познавалац Независне Државе Хрватске увиђа да ту нема ништа новог, требало би да има у виду и следеће Грајфове речи: „Спреман сам и на речи хвале и на речи осуде у исто време, јер сам на то навикао. У животу ми је мисао водиља да се држим аутентичних чињеница, којима сам посвећен. Не дозвољавам да ми се наруши интегритет, нити дозвољавам да било ко или било шта утиче на моје истраживање, будући да сам одан себи и свом професионалном раду.“

Садржај наведених речи је прилично необичан за једног озбиљног историчара какав је Грајф, тим пре што су, у својој суштини, јако контрадикторне.

Гидеона Грајфа пропагира „Политика“ на начин и у форми какву одавно није добио један српски историчар без обзира на тему којом се бави и какве научне новости доноси у односу на досадашња сазнања. Ова констатација не сме се схватити као замерка Грајфу јер она указује на, осим осталог, и беспотребне квалификативе типа „монументална студија о Јасеновцу“ и слично! Уосталом, шта би тек требало казати за вишедеценијски рад пуковника Антуна Милетића?

„Политика“ нас је обавестила да су Грајфову студију објавиле три институције из Израела. Ако јој је веровати када ју је најавила као „монументалну студију о Јасеновцу“, зашто рукопис није објавио неки од издавача из Србије? Па да читамо, кудимо и хвалимо Грајфа!!! Овако…

Велимир Гајић: Да ли смо, кад је реч о Јасеновцу, још једном испали наивни?
Гидеона Грајфа пропагира „Политика“ на начин и у форми какву одавно није добио један српски историчар без обзира на тему којом се бави и какве научне новости доноси у односу на досадашња сазнања…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар