уторак, 30. октобар 2018.

Британски професор: Свака особа у Србији треба да размишља како ће јој изгледати живот без ЕУ

Британски професор: Свака особа у Србији треба да размишља како ће јој изгледати живот без ЕУ
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР ФИЛИП КАНЛИФ: МУДРО ЈЕ ШТО СРБИЈА ЛАВИРА ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА
* „Компликовано је и замислити да све (ЕУ) може да нестане тек тако, преко ноћи. И нико није у стању да се у потпуности припреми за то на како ће пост-ЕУ Европа изгледати“

* „Мислим да за Србију чланство у ЕУ није у изгледу, барем не скоро, а и кад буде – биће то чланство у сасвим различитој врсти организације, вероватно са много мање бенефита и користи него што је то био случај раније”

________________________________________________________________________

ЕВРОПСКА унија бледи и нестаје и у сваком случају је чека озбиљна трансформација. У тој ситуацији, земље Западног Балкана, па и Србија међу њима, треба да размишљају о томе како изгледа живот - ван Европске уније.

Ово је једна од главних порука са предавања “После ЕУ: Од Брегзита до Балкана”, које је Британац Филип Канлиф, професор међународних односа са Универзитета у Кенту, у организацији Института за европске студије одржао у Београду.

Канлиф је цитирао Ивана Крастева, бугарског аутора књиге “Након Европе”, који је упоредио оно што се данас дешава у Европи са падом Совјетског Савеза, тврдећи да само Источноевропљани могу да схвате обим онога што се данас догађа у Европској унији. Нагласио је да аутор свакако није мислио да је ЕУ тоталитарна творевина, попут СССР-а, већ да нико није могао да претпостави како ће политика изгледати након СССР-а, изван оквира подељене Европе, изван оквира преговора Москве и Вашингтона.

“И сада имамо сличан процес – компликовано је замислити да све може да нестане тек тако, преко ноћи. И нико није у стању да се у потпуности припреми за то на како ће пост-ЕУ Европа изгледати”, рекао је Канлиф.

Говорећи о Западног Балкану у таквом окружењу, Канлиф је рекао да ће Европска унија ипак вероватно некако преживети, у некој форми – као што се и СССР преобратио у Заједницу независних држава.



Филип Канлиф

Цитирао је Тимоти Леса, бившег британског дипломату који је једно време радио у Бањалуци и Београду, а који данас предаје на Кембриџу и који предвиђа две опције за ЕУ: Или ће “тврдо језгро” ЕУ – Немачка, Француска и земље Бенелукса – направити чвршће интегрисано језгро ЕУ, или ће покушати да из ЕУ избаце Мађарску и Пољску, пошто те земље својим национализмима, можда уз Италију, угрожавају ЕУ.

“ЕУ ће се значајно трансфромисати, или – нестати”
“Неки од тих процеса су већ започели, испаљени су први хици кроз одлуку Европског парламента о кажњавању тих земаља. Било како било, биће значајног реструктуирања Европске уније”, рекао је Канлиф и предвидео да ће се осипати и зона заједничке валуте и да ће опстати тек неколико земаља у Еврозони.

Како ће се то манифестовати на земље Западног Балкана, као што је и Србија, које још нису у ЕУ?

Канлиф сматра да свака особа на Западном Балкану треба да размишља како ће њихов живот изгледати изван Европске уније.

“И што пре људи почну да мисле на то – а мислим и на политичке лидере, и на грађанско друштво, и на појединце – то боље. Јер целокупна политика, као и у СССР-у својевремено, држи се унутар фиксираног оквира – да би се требало прикључити Европској унији и да постоји само један могући избор”, каже он тврдећи да се последњих година само то представља грађанима, уместо да им се понуди избор.

“Јер – не мислим да је чланство у изгледу, барем не скоро, а и кад буде – биће то чланство у сасвим различитој врсти организације, вероватно са много мање бенефита и користи него што је то био случај раније”, додаје.

И даље потребно балансирање
између Истока и Запада
„Мислим да је позиција Србије, и оваква каква је сада, добро изабрана. Не желим да сугеришем да је спољна политика ове и претходних влада била посебно ефикасна – постоји простора за критике – али идеја балансирања између Истока и Запада, између Кине и Русије, и Запада, шире гледано - то је права ствар”, каже Канлиф и наглашава да је отварање за кинеске инвестиције у инфраструктуру начин да се избегне “смртоносна замка” и да је то прави пут којим треба ићи и интелигентан начин да се обезбеди економска корист за Србију у будућности.

Међутим, Калиф је поручио, називајући то парадоксом, да Србија, и поред пожељног одвајања од зависности од ЕУ, треба да уреди своје односе са Косовом и прихвати косовску независност, можда уз контроверзно територијално разграничење и замену територија. Признање би учинило да Србија не буде даље закачена за западну политику и да се одвоји од робовања прошлости, те да гледа у будућност. Иако је то веома компликовано, то треба урадити, поручио је он.

Говорећи о процесу иступања Велике Британије из Европске уније, Брегзиту, Канлиф је рекао да очекује да ће на крају бити постигнут споразум о начину изласка, између ЕУ и Британије. Оценио је да је популација на острву и даље мање-више подједнако подељена између два опречна става поводом изласка из блока, иако постоји доста драме и хаоса у земљи по том питању.

http://infosrpska.ba/gradani-balkana-da-se-pripremaju-za-zivot-izvan-eu/

Британски професор: Свака особа у Србији треба да размишља како ће јој изгледати живот без ЕУ
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР ФИЛИП КАНЛИФ: МУДРО ЈЕ ШТО СРБИЈА ЛАВИРА ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА * „Компликовано је и замислити да све (ЕУ) може да нестане тек тако, преко ноћи. И нико није у стању да се у пот


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар