среда, 17. октобар 2018.

Две приватне фирме ЧЕРУПАЈУ ГОШУ, а директори се ПРАВДАЈУ ЛАЖИМА!

Две приватне фирме ЧЕРУПАЈУ ГОШУ, а директори се ПРАВДАЈУ ЛАЖИМА!
У намери да спречимо распарчавање ФШВ „Гоша“, због чега би некадашњи гигант уместо купца добио катанац, „Блиц“ је дубље загребао и открио мутне ратне, богаћење појединаца на рачун радника и државе. Испоставило се – дирнули смо у осиње гнездо.

Следеће недеље биће завршена процена вредности „Гоше“ (Гоша ФШВ), а након тога објављена продаја. „Блиц“ је позвао надлежне да на време реагују због покушаја стечајног управника Аце Митића да умањи вредност фабрике тако што под крајње сумњивим околностима из имовине покушава да изузме непокретности, али и вредну производну линију „Y25“, чиме чини услугу приватним лицима.

Међутим, истражујући шта све паланачка „Гоша ФШВ“ поседује, дошли смо до података о приватним предузећима чији се власници тренутно богате на рачун „Гоше“ користећи њене ресурсе и раднике. То су предузеће са двоје запослених, оцем и сином, „Обнова компани“ д.о.о. у власништву оца Велемира Стојановића и приватно предузеће „Гоша РСЦ“ са 14 запослених у власништву Милутина Шћепановића, некадашњег директора праве „Гоше“. Ово предузеће управо је и названо „Гоша“ да би збуњивало и подсећало на знану фабрику „Гоша“. Невероватно је, али то је довело и до чињенице да некадашњег паланачког гиганта чак и по институцијама мешају са имитацијом – „Гошом РСЦ“. Ово предузеће је основано искључиво да би се испумпавале паре из праве „Гоше“, која је у јавности позната и по самоубиству радника због немаштине и неправде. Једино заједничко двема „Гошама“ је што су директори из праве „Гоше ФШВ“ постајали директори или власници „Гоше РСЦ“.

Након навода из текстова о два сумњива, али вишемилионска посла које је овим фирмама дало државно предузеће „Србија воз“ – и то један везан за реконструкцију путничких возова, а други за кушет кола, „Блицу“ су се јавили актери. Поједини од њих и на „мање леп начин“. На наша питања једино су одговорили „Србија воз“ и „Обнова“ д.о.о., али без документације која би доказала њихове наводе, док још немамо одговоре стечајног управника „Гоше ФШВ“, нити власника „Гоше РСЦ“.

„Блиц“ је питао „Србија воз“ за посао који је дат „Обнови“ и лажној „Гоши“ за поправку кушет кола. Међутим, добили смо одговор у коме су измешана два посла, што је, претпостављамо, требало да збуни. „Србија воз“ наводи да је уговор за 25 кола потписан 24. октобра 2016, а државно предузеће признаје и да није посао окончан. Сматрају и да није било основа за покретање спора са приватним фирмама, нити пенала за неизвршен посао, нити је оштећена држава: „Спорови се покрећу након окончања посла или истека уговора“.

Истина је, међутим, другачија. Кола за која нам је у одговору директор „Србија воза“ Југослав Јовић написао да су део посла који није реализован (?!), а посао је заправо требало одавно да буде окончан. Практично пре две године. „Блиц“ је увидом у документацију дошао до података да су управо кола (тип бц) која директор помиње имала рок за поправку 60 дана, исти рок је био за кола З1 са седиштима, а трећа поменута кола (тип А4Б6) 90 дана. Послови у којима директор Јовић не види проблем, нити пробијене рокове, нити штету за државу, нити да треба да уопште треба да реагује – вреде најмање четири милиона евра.

Приватне фирме нико не кажњава због кашњења посла на штету државе
Како директор није покренуо спор, дао негативну референцу за приватне фирме које не извршавају послове како више не би могле да иду на државне тендере, могуће је да су у међувремену прављени анекси уговора о којима „Блиц“ нема сазнања. Међутим, и у том случају – који је интерес државних фирми да гледају кроз прсте приватним и још им то и плаћају.

Од како смо почели да објављујемо текстове о „Гоши ФШВ“ – управо ова тројка две приватне фирме и државна „Србија воз“ делују као тандем.

Тако је „Обнова компани“ д.о.о. дала део одговора зашто је није блокирала или казнила државна фирма.

– „Србија воз“ није блокирала „Обнову компани“ д.о.о. Београд из разлога што се један учесник у заједничкој понуди, „Гоша“ Смедеревска Паланка, чија је била обавеза да изврши поправку путничких кола, налазио у штрајку а што се сматра вишом силом – наводи директор „Обнове“ Велемир Стојановић.

Међутим, и ту је истина другачија. Фирме „Обнова“ и „Гоша РСЦ“ никада нису биле у штрајку. Била је „Гоша ФШВ“ која није потписала уговор, а чак и да је то меродавно – штрајк не траје две године.

Послови без референци и кадра

У очигледној пословној комбинацији проблем је и чињеница да фирме које су добиле вредне послове немају референце и опрему, као ни кадар. Ту долазимо до још једне дословце криминалне ставке – лажна „Гоша“ унајмљује праву „Гошу“ и то зато што права „Гоша“ има све што је фирмама које добијају посао неопходно. Троше „Гошину“ струју, рабе машине, а раднике плаћају без доприноса. Међутим, и ово „изнајмљивање“ је незаконито јер се њиме не изнајмљују и неопходни сертификати за посао… Питање које се поставља је – ко у случају да откажу кочнице на возу одговара? Приватне фирме које нису имале референце?

Две приватне фирме ЧЕРУПАЈУ ГОШУ, а директори се ПРАВДАЈУ ЛАЖИМА!
У намери да спречимо распарчавање ФШВ "Гоша", због чега би некадашњи гигант уместо купца добио катанац, "Блиц" је дубље загребао и открио мутне ратне, богаћење појединаца на рачун радника и државе. Ис


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар