недеља, 25. новембар 2018.

Светска кампања позива на затварање НАТО/УСА база и крај западног империјализма

Светска кампања позива на затварање НАТО/УСА база и крај западног империјализма


Прес комунике Прве Међународне конференције против НАТО/УСА иностраних војних база:
Прва Међународна конференција против НАТО/УСА војних база је одржана од 16. до 18. новембра, Либерти холу у Даблину (Ирска). Конференцији је присуствовало близу 300 учесника из 35 земаља широм света. Говорници са свих континената, који су представљали своје земље одржали су и презентације. Говорницу су били из следећих држава: Куба, Аргентина, Бразил, Колумбија, Сједињене државе, Италија, Немачка, Португал, Грчка, Кипар, Турска, Пољска, Уједињено краљевство, Ирска, Чешка, Израел, Палестина, Кенија, ДР Конго, Јапан и Аустралија.

Ова конференција је први организовани напор новоосноване кампање Global campaign against US/NATO Military Bases, коју су створили чланови из 35 организација, које се баве мировним, законским и питањима животне средине. Кампању је, такође, подржало више од 700 организација и активиста из читавог света. Оно што нас је довело на једно место, да се окупимо, јесте наш договор и подршка принципима истакнутим у саопштењу Global Campaign’s Unity Statement, које су подржали учесници конференције.

Учесници Конференције су саслушали једни друге и са представницима организација и покрета поделили своје намере да се даље боре за укидање иностраних војних база у многобројним државама у свету, како би престала агресија, интервенције, смрт, уништење, и нарућшавање здравља људи и суверенитета земаља “домаћина”.

Учесници и организатори конференције су се сагласили да се начелно супротстављају свим страним војним базама, сматрају да скоро 1000 НАТО/УСА војних база распоређених широм света, представљају главне стубове глобалног империјализма САД, НАТО и држава ЕУ. Учесници и организатори Конференције, такође, сматрају да су ове, НАТО/УСА базе главна претња миру и човечанству и да све морају бити затворене. Војне базе НАТО земаља су војни израз империјалистичких интервенција у животе суверених земаља за интересе одређених надмоћних, финансијских, политичких и војних група, за контролу енергетских ресурса, саобраћајних путева, тржишта и сфера утицаја и представљају јасно и очигледно кршење међународног права и Повеље Уједињених нација.

Учесници Конференције позивају организације и покрете који се слажу са раније наведеним, да сарађују и усаглашавају своје деловање у оквиру ове Глобалне кампање, да се организују и покрену јавност широм света против НАТО/УСА војних база.

Позивамо на затварање свих војних база Сједињених држава и истовремено сматрамо да затварање база и војних инсталација у одређеним земљама и подручјима потребно и захтева посебну пажњу међународног покрета. Ове земље и подручја укључују америчку базу Гвантанамо на Куби, америчке базе на Окинави и у Јужној Кореји, америчку базу Рамштајн у Немачкој, америчку базу у Србији, старе и нове америчке базе у Грчкој и на Кипру, затварање новостворене Америчке афричке команде (AFRICOM) са придруженим војним базама у Африци, затим бројне НАТО базе у Италији и Скандинавији, аеродром Шенон у Ирској који се користи као војна база Сједињених држава и НАТО и новоосноване базе Сједињених држава, Француске и њихових савезника на тлу Сирије и око њега.

Као корак ка овом циљу, Конференција подржава и глобалне масовне покрете против НАТО на самиту поводом 70 година савеза, који ће се одржати у Вашингтону, 4. априла 2919. године и подржава одговарајуће протесте у земљама члановима НАТО и широм света.

Објављујемо и нашу солидарност са деценијама дугим напором кубанског народа да поврати своју територију у Гвантанаму, коју су Сједињене државе нелегално окупирале и објављујемо нашу подршку Шестом међународном семинару за мир и укидање страних војних база, који ће организовати MOVPAZ, од 4. до 6. маја 2019. године у Гвантанаму, на Куби.

Учесници изражавају своју најискренију захвалност Алијанси за мир и неутралност (Peace and Neutrality Alliance – PANA) из Ирске, за великодушно гостопримство и подршку у организацији ове историјске конференције.

Учесници прве Међународне конференције против НАТО/УСА војних база су усвојили овај комунике,
18. новембра 2018. године у Даблину, Ирска

Извор: http://nousnatobases.org// Геополитика.ру

——–

Светска кампања позива на затварање НАТО/УСА база и крај западног империјализма
Прес комунике Прве Међународне конференције против НАТО/УСА иностраних војних база. Учесници прве Међународне конференције против НАТО/УСА војних база су усвојили овај комунике 18. новембра 2018. г…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар