четвртак, 29. новембар 2018.

Препуна трибина: Бојкот и улични протести против Вучићеве тираније!

Препуна трибина: Бојкот и улични протести против Вучићеве тираније!
У сали Градске општине Стари Град, одржан је скуп „Стоп крвавим кошуљама“, у знак протеста због бруталног пребијања једног од оснивача Савеза за Србију Борка Стефановића и двојице активиста, које се недавно догодило уочи одржавања трибине поменутог Савеза у Крушевцу.
Лидер Левице Србије Борко Стефановић, поручио је да му је срце пуно када види колико је суграђана дошло да га подржи, уз опаску да вечерашњи скуп нема карактер страначког, јер су у оваквим тренуцима поделе по странкама најмање важне. „Треба нам већи простор“, узвикнуо је неко из публике, алудирајући на мноштво оних који су остали у лобију испред сале општине Стари град, јер простор није могао да прими све грађане који су дошли да кажу одлучно не „крвавим кошуљама“.
– Шта год урадили или покушали, где год нас разбијали и нападали, неће нас зауставити, као ни промене и правду које долазе у Србију. Овакве трибине су показатељ да се наша земља буди и да после мрака долази свитање. Власт нама поручује да смо непријатељи. Они покушавају да кроз старе опробане фашистичке методе, оне који другачије мисле и који нису са њима прогласе непријатељима, а када сте некоме непријатељ, онда више нисте ни људско биће; уколико за тог неког нисте људско биће, онда за њега представљате штеточину и бубашвабу коју треба згазити – истакао је Стефановић.
Он је нагласио да они који другачије мисле нису непријатељи власти, већ људи који ће једног дана направити бољу, праведнију и лепшу Србију. Говорећи о нападу на њега који се десио минулог петка у Месној заједници Расадник у Крушевцу, Стефановић је оценио да је значење те „поруке“ било „ако можемо овако нешто теби да урадимо, замисли шта тек можемо другима, који нису на јавној сцени“.
– Нисмо створени да код куће узгајамо мушкатле и да будемо мали људи. Створени смо да не будемо поданици – поручио је Стефановић.
Драмски писац Синиша Ковачевић, рекао је да за њега најгора комбинација настаје онда када се споје незнање и препотентност, уз опсаку да му се чини да актуена власт почива управо на тој комбинацији. Он је иронично приметио да је Стефановића заправо напало „неколико поштених Крушевљана, који су тада ишли на вечерњу литургију, затим у вечерњу школу, а онда да добровљно дају крв“.
– Онда је наишао Стефановић и почео да им вређа кућну икону и породицу, па је дошло до насиља. Ја вас позивам на бојкот. О каквим изборима ми можемо да говоримо када су Стефановића металним штанглама чешљали. Отето нам је оно што је најсветије, а то је слобода, а када ње нема, нема ничега, нема ни неба над нама – узвикнуо је Ковачевић.
Глумац Тихомир Станић са окупљенима је поделио да је за пребијање Стефановића сазнао тако што је, пред сам излазак на сцену, током претпремијере представе Петријин венац у Атељеу 212, случајно погледао вести на телефону и видео Боркову крваву главу.
– Од тог часа ми се у глави стално врти једна песма Љубомира Симовића „Балада о Стојковићима“, и ја ћу је вечерас изрецитовати, уз посвету Борку Стефановићу – казао је Станић, и почео да казује песму која почиње стиховима „бије батинаш, богме, својски ударио“.
Глумац Сергеј Трифуновић, након извињења због кашњења, за присутне је имао веома кратку, али ефектну поруку.
– Ја немам шта више да вам причам драги пријатељи, земљаци, браћо – на улице! Ништа вам друго не могу рећи осим – на улице! Како је оно говорио Ганди; „прво вас игноришу, па вам се смеју, онда се боре против вас и на крају – победите“. На улице – поновио је Трифуновић.
На крају, Борко Стефановић је позвао све који су у могућности, без обзира на страначке боје, да се у петак у 19 часова, у Белој сали Културног центра у Крушевцу, појаве на трибини како би показали да су јачи од насиља.





from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар