субота, 24. новембар 2018.

Проф. др Предраг Симоновић: Вреди ли то мало струје толико нестале природе?

Проф. др Предраг Симоновић: Вреди ли то мало струје толико нестале природе?
Научна и стручна јавност је пре 2014. године указивала на погубне екосистемске ефекте које деривационе мини-хидроелектране имају по водене екосистеме планинских и брдско-планинских подручја, где ни подручја која су заштићена нису остала поштеђена. Међутим, овом проблему заштите природе се тек однедавно посвећује више пажње у јавности. Ваљда још није касно, иако је, по проценама активиста, неколико десетина мини-хидроелектрана већ изграђено на Јошаници и Самоковки, Ресави, Власини, Врли, Црновршкој и другим рекама планинских подручја Србије.

Последице су, без икакве сумње, застрашујуће, како по природу, тако и по људе. Питање стручне одговорности за оваква дешавања, која треба да буду истражена и апсолвирана, неизоставни је део прекида садашње погубне енергетске политике, која бесповратно уништава сагледане развојне перспективе руралних заједница планинских подручја ради претпостављања јавног, општег интереса приватном, уз минимална могућа улагања и максимално могућ профит повлашћених „инвеститора“. Много важније и актуелније питање је има ли могућности да се уклањањем већ изграђених мини-хидроелектрана, где је то крајње хитно, очувају посебне, у свету јединствене природне вредности Србије, док штета не буде дефинитивна и непоправљива.

Поточне пастрмке из изворишних делова реке Власине, које су јединствене по митохондријалном хаплотипу Da-Vl, регистрованом у банци гена (www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore), и оне из реке Врле, јединствене по конзервационо још важнијем хаплотипу Da-Vr (www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore, већ су крајње угрожене одвраћањем воде из корита тих планинских река. Са више од 800 деривационих мини-хидроелектрана, предвиђених за изградњу, многим од ненарушених популација поточних пастрмки са аутохтоним Da1 хаплотипом (Ресава, Самоковка и Јошаница, Црновршка – Голема река) и са другим јединственим аутохтоним хаплотиповима, који постоје само у Србији (у притокама Божице, Јужне Мораве, Височице, Црног Тимока, Ибра, Пчиње итд.) прети нестанак. И не само пастрмкама већ и једнодневкама, камењаркама, туларашима, шкољкама, пужевима, раковима и другим воденим организмима екосистема планинских река.

Имајући у виду да је Србија због географског положаја, климата – поднебља, рељефа и геолошке подлоге сиромашна површинским водама, убијање оваквог природног богатства уништавањем крајње осетљивих екосистема планинских река равно је злочину против природе.

Уништавање планинских река и њиховог живог света већ је увелико узнапредовало спровођењем погрешне стратегије водоснабдевања путем изградње акумулација за захватање скромних површинских вода, уместо коришћења много већих постојећих резерви подземних вода у Србији. Као да није важно да ли ће живи свет у водама подручја у срцу једног од 20 светских центара биолошке разноврсности бити уништен. Чини се да се чак и жури с тим да се ово што је започето убрза и заврши што пре.

Са (до)садашњим издвајањима за науку, наш понос због чињенице колико знамо о живим бићима наших планинских водених екосистема стално се судара с опрезом и зебњом колико тога још не знамо о овом светски значајном подручју и шта би све могло нестати бесповратно. А применом производње електричне енергије коришћењем соларних панела, индивидуално или у виду електрана, као и ветрогенератора, и чак и хидроелектрана онде где је и на начин на који је то „еколошки“ прихватљиво, остварили би се много већи енергетски приноси, уз много мање последица по природу и људе који од ње зависе.

Имајући у виду колико би мали и суштински небитан енергетски допринос свих предвиђених мини-хидроелектрана од 3,5 одсто био у укупној производњи електричне енергије, понављам једном већ постављено питање: „Вреди ли то мало струје толико нестале природе?“ Великој већини грађана Србије сигурно не вреди.

Проф. др Предраг Симоновић
Биолошки факултет, Београд
21.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Проф. др Предраг Симоновић: Вреди ли то мало струје толико нестале природе?
Научна и стручна јавност је пре 2014. године указивала на погубне екосистемске ефекте које деривационе мини-хидроелектране имају по водене екосистеме планинских и брдско-планинских подручја, где ни подручја која су заштићена нису остала поштеђена. Међутим, овом проблему заштите природе [...]


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар