субота, 30. јул 2016.

Корона Аустралис

Корона Аустралис је јужни пандан Корони Бореалис

Корона Аустралис, или Јужна круна, сазвежђе је на јужној хемисфери које је пандан сазвежђу Корона Бореалис на северној. Уочио га је још Птоломеј а стари Грци су повезујући распоред зведа са бићима и предметима из свакодневног живота и богате митологије у овом сазвежђу препознали венац који су повезивали са Стрелцем.

Јужна круна се и граничи са сазвежђем Стрелца и може се посматрати из јужнијих делова Европе док становници наших простора не могу да је виде. Уколико летујете у Грчкој или Шпанији, искористите прилику да погледате у правцу југа и ниско на хоризонту видите ово сазвежђе.

Ово сазвежђе није веома сјајно али је карактеристичног овалног облика па се може уочити на ноћном небу. Једина звезда која има своје име је Меридијана, односно Алфа Короне Аустралис, а од Земље је удаљена 130 светлосних година. У овом сазвежђу се у марту јавља метеорска киша која се тешко може уочити јер је број метеора по сату изузетно мали.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 



from ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ http://ift.tt/2aEc8VQ
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар