петак, 29. јул 2016.

Општа теорија релативности

(РАДИО) 29. јул 2016. ЕМИСИЈА БР 44.

Редакција Радио Галаксија је отишла на излет у Петницу и тамо се срела са младим српским научницима: Марком Симоновић са Института за напредне студије, Принстон Универзитета, Иваном Милић са Макс Планк Института за истраживање Сунчевог система, а разогарало се и са директором Истраживачке станице Петница, Вигором Мајићем. Ево о чему је било речи у овој епизоди: 

  • Вести из Центра за промоцију науке
  • Вести из науке: Прича џиновске планете
  • Истраживачка станица Петница и нови образовни програми
  • Petnica  Summer Institute 2016: студентска међународна летња школа опште теорије релативности
  • Општа теорија релативности
  • Ајнштајнове једначине и њихова решења
  • Поглед ка квантној теорији гравитације
  • Рубрика: „Један писац, једна књига“ – Џорџ Гамов, Један, два, три… до бесконачности
  • Музика: Мајлс Дејвис

Радио Галаксија је научнопопуларна радио-емисија, која се емитује од 2008. године, а од 2011. и на сајту ЦПН-а. Предлози, коментари и сугестије су добродошли на radiogalaksija@gmail.com.

Аутори емисије: 

Др Милан Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Универизета Окфорд. Милан истражује у пољу астробиологије, анализе ризика и филозофије науке. До сада је објавио три монографије и преко 200 научних и стручних радова, као и више од 100 научнопопуларних и новинарских текстова, преводи научнопопуларне књиге, укључујући и наслове Ричарда Фајмена и сер Роџера Пенроуза.

Марија Николић је по образовању социолошкиња, а по занимању научна новинарка и продуценткиња научнопопуларних програма. Од раног детињства, под утиском БИГЗ-овог Дечијег свезнања, крајње спонтано заговара популарни научни дискурс појашњавања свакодневног животног искуства. Уликсова мама, путница намерница са израженим осећајем за биљке и животиње.

Душан Павловић студира астрофизику на Математичком факултету у Београду. Интересују га научно образовање, популаризација и промоција науке, те је често у Истраживачкој станици Петница на програму астрономије и у Петничкој метеорској групи. Душан има и других наизглед дивергентних интересовања, али за њихово набрајање овде нема места. 

Снимке емисије можете преслушавати и преузимати овде.



from ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ http://ift.tt/2af8nmr
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар