понедељак, 29. јануар 2018.

Држава крије пореске дужнике

Држава крије пореске дужнике
Београд – Пре равно годину и по дана Пореска управа је последњи пут објавила списак највећих пореских дужника на шта је иначе обавезна по Закону о пореском поступку и пореској администрацији.
Осим што крши закон, Пореска управа је направила огроман корак назад у транспарентности након што је јавност на једвите јаде 2011. године издејствовала да се у закон убаци обавеза објављивања ових података. Тако се након прве објављене листе за 31. децембар 2011. године сазнало да 300 највећих дужника дугује чак две милијарде евра за порез.
Јелисавета Василић, чланица Савета за борбу против корупције, сматра да потпуно нетранспарентно поступање Пореске управе значи да не знамо ни шта није наплаћено, ни од кога нити да ли ће икада и бити наплаћено.
„Да не треба објављивати не би стајало у закону. Законска обавеза мора да се поштује, али очигледно да је некоме дозвољено да крши закон“, упозорава Василић.
Пред објављивање првих листа почетком 2012. у јавности је кулминирало незадовољство спекулацијама да тајкуни и привилеговани бизнисмени блиски власти не плаћају порезе и то усред економске кризе.
Након објављивања испоставило се да су највећи дужници у ствари државна предузећа у реструктурирању, али је на списку било и предузећа попут Верано моторса, Пинка и бизнисмена Војина Ђорђевића или Радисава Родића. Занимљиво је да је данима пред објављивање спискова била навала на плаћање пореза како се нека имена не би нашла на „листи срама“, а и након објављивања многи су се чудили откуд баш они када ништа не дугују.
Сада, након седам година објављивања ових спискова из неког разлога јавност више не може да види ко највише дугује држави.
Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, оцењује да је лоше да се законска обавеза и пракса објављивања података крше, шта год да је разлог.
„Објављивање листе није у интересу великим дужницима, активним фирмама из приватног сектора, док је онима у стечају и државном власништву свеједно. Не иде у прилог ни Пореској управи јер показује да они нису наплатили дуг пре него што се нагомилао. Надам се да разлог необјављивања није жеља да се заштити неки од тих интереса“, сматра Ненадић.
На последњим објављеним списковима за 30. јун 2016. (иначе закон прописује полугодишњу обавезу објављивања података, што значи да је ПУ пропустила да објави већ три списка) највећи дужници била су друштвена предузећа у стечају, а пре свега три велике банке Беобанка са 31,5 милијарди динара, Инвестбанка са 23,7 милијарди, Београдска банка са 17 милијарди и некадашња Карићева Астрабанка са 20 милијарди динара пореског дуга. Међу активним предузећима највећи дуг имала је компанија Борба са две милијарде динара дуга за порез. На другом месту је била Лола ливница са милијарду динара дуга, док је на трећем Мера инвест Марка Мишковића са дугом од 950 милиона динара.
На листи се налазе и предузећа повезана са Мирославом Богићевићем, Војином Лазаревићем (Руднап), Горана Перчевића (Котекс), јавна предузећа, градови, спортски клубови…
За Данила Шуковића, економисту и некадашњег члана Савета за борбу против корупције, престанак објављивања спискова дужника је доказ колико су нам институције урушене.
„Неспровођење закона се по правилу ради у корист партикуларних интереса, а на штету општег интереса. Да не причамо о дискриминацији када неко мора да плаћа све обавезе, а неком се дозвољава да не плаћа дугове. Некоме се смањује пензија, а неко са јахтом не плаћа порез. Штета је очигледна, а то је мање средстава у буџету“, напомиње Шуковић, додајући да смо ми иначе друштво које је склоно избегавању пореза, док је то у уређеним земљама светиња.
Данас је у септембру прошле године послао питања Пореској управи због чега не објављује листе највећих дужника, али је остао без икаквог одговора. У четвртак смо послали захтев за приступ информацијама од јавног значаја, а одговор је да се ради на захтеву.
М. Обрадовић / Данас

Држава крије пореске дужнике
Београд - Пре равно годину и по дана Пореска управа је последњи пут објавила списак највећих пореских дужника на шта је иначе обавезна по Закону о пореском


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар