недеља, 28. јануар 2018.

ДАЧИЋ О ХРВАТСКОЈ НОТИ: Запрепашћен сам таквим лицемерјем и безобразлуком

ДАЧИЋ О ХРВАТСКОЈ НОТИ: Запрепашћен сам таквим лицемерјем и безобразлуком
Министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући ноту коју је Хрватска упутила Србији због његових изјава у УН о Јасеновцу, рекао је да је запрепашћен таквим „лицемерјем и безобразлуком“.

Ивица Дачић је за Танјуг рекао да је изложбу о Јасеновцу која је постављена у УН требало да организује Хрватска, а не Србија те да он у свом говору није изнео лажне чињенице и податке.
Изјава Ивице Дачића
Your browser does not support the video tag.

„Шта је у томе лажно? Ја сам рекао да је то једини логор у Европи који није био под Хитлеровом Немачком, него под усташама, друго да су тамо људи убијани на најсвирепији начин“, рекао је Дачић поводом ноте коју је Хрватска упутила Србији.

Додао је да је систем убијања у концентрационим логорима под контролом Немаца био другачији – путем гасних комора, док је у Јасеновцу постојало такмичење чувара ко ће колико заклати Срба, Јевреја и Рома.

Додао је да је из хрватских извора познато да је током једне ноћи победник заклао 1.360 Срба и то специјално израђеним оруђем за то – „србосјеком“, ножем за клање Срба.

„Пошто су они послали телефаксом ту ноту, ја ћу им послати препорученом поштом имена и презимена 20.000 деце убијених у Јасеновцу и другим концентрационим логорима. Барем би требало да ћуте из почасти и сећања на те жртве“, истакао је Дачић.

„Врхунац лицемерја“

Навео је да је премијера Хрватске Андреја Пленковића поменуо зато што је он обишао Јад Вашем у Јерусалиму и рекао да је запрепашћен ужасима Холокауста.

Додао је да је и том приликом хрватски премијер споменуо само Јевреје.

„Али, подсетићу да су у Јасеновцу поред Јевреја пре свега страдали Срби зато што су били Срби, зато што је званична политика усташког режима била трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати и то је радио и говорио Миле Будак. Колико градова данас у Хрватској има улицу која се по њему зове?“, навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је додао да је немогуће да се деси да испред Маутхаузена или Дахау стоји „хајл Хитлер“ или „зиг хајл“, као што је испред логора у Јасеновцу стајала табла са натписом „За дом спремни“.

Он је истакао да изложба о Јасеновцу у УН није уперена против Хрватске, већ против злочинаца и оних који правдају злочине, оправдавају их, умањују, релативизују.

„Ако не желимо да никада више не буде оваквих злочина, онда треба сви заједно да учествујемо у обележавању оваквих злочина и зато сам запрепашћен због овакве протестне ноте“, рекао је Дачић.

„Просто не могу да верујем да се неко још љути и да ми треба да се извињавамо што смо организовали изложбу о томе како су нас клали и убијали. То је стварно врхунац лицемерја и безобразлука“, истакао је Дачић.

„Нисам говорио о актуелној Хрватској, већ о НДХ“

Додао је да, ако то подразумева нарушавање односа Србије и Хрватске, да је спреман да поднесе све консеквенце, али да сматра да је историјски важно за српски народ да се истина о Јасеновцу чула у УН.

Он је навео да није говорио о актуелној Хрватској, већ о НДХ која је била „велика Хрватска, до Земуна, Новог Сада и Шапца“ и запитао „када је то велика Србија уопште постојала“.

„Они и дан данас у сваком говору говоре о великосрпској агресији, а то је била великохрватска агресија, која је обухватала и Босну и Херцеговину и обухватала део Србије. Тамо је живела трећина православног становништва, 1.900.000“, рекао је Дачић.

Навео је да ниједном није споменуо колико је било жртава јер га бројеви жртава уопште не интересују.

Дачић сматра да, као што Србија уважава хрватске и било чије жртве у сваком рату, тако би свако требало да се поклони сенима оних који су страдали од усташког ножа.

„Не знам зашто су се они препознали? Ја сам рекао да то није уперено ни против кога, осим против злочинаца или оних који оправдавају те злочине“, закључио је Дачић.

РТС, Танјуг

ДАЧИЋ О ХРВАТСКОЈ НОТИ: Запрепашћен сам таквим лицемерјем и безобразлуком
Министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући ноту коју је Хрватска упутила Србији због његових изјава у УН...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар