понедељак, 29. јануар 2018.

Легализација пуна рупа

Легализација пуна рупа
Пише Милан Павлица
Недавно сам читао о предавању можда најпознатијег „црвеног“ шпијуна Велике Британије Кима Филбија, које је публици пуној КГБ агената одржао поводом 60. годишњице Октобарске револуције.

„Схватам да својим агентима можда не желите да причате о томе шта се дешава када их ухвате, пошто их то растужује, али таква могућност нам свима пролази кроз главу. Због тога је оно што им увек морате говорити да никада, никада, ништа не признају“.

„Новинар измислио рупе у сателитском снимку“, наслов је одговора Републичког геодетског завода на недавну Пиштаљкину причу „Геодетски завод купио сателитске снимке са рупама“. У овом одговору РГЗ у најбољој Филбијевој традицији не признаје ништа!

Иако је новинарка Пиштаљке Снежана Ђурић написала чланак са много чињенично поткрепљених детаља, Републички завод је у памфлетском одговору понудио општа места и нимало доказа. Истовремено је на другој страни скривао доказе.

Пиштаљка је месецима тражила од РГЗ-а да јој достави уговор о куповини сателитских снимака. До данас га није добила. Осим што је одбијао доставу, РГЗ се у тактици одуговлачења служио и очигледним лажима. У једном од одговора навео је да је снимке набавио на основу уговора о техничкој сарадњи, који је после интервенције Повереника на крају и доставио Пиштаљци.

Тај уговор о техничкој сарадњи, међутим, како му само име каже, није уговор о куповини. У њему се изричито наводи да су сателитски снимци набављени на основу другог уговора. Дакле, РГЗ је добро знао како је купио снимке, али се неистинама служио да би ваљда натерао Пиштаљкиног новинара да одустане после толико времена.

Оно што је лоше за РГЗ је да је тим „маневром“ у ствари разоткрио себе, јер уговор о техничкој сарадњи заправо представља уговор о гарантном року у којем су отклањане бројне неправилности у сателитским снимцима о којима је Пиштаљка и писала у свом чланку.

Дакле, РГЗ је покушавајући да завара траг, у ствари себе одао.

У достављеним документима се види да је фирма Веком, формални продавац сателитског снимка, месецима исправљала рекламације које су долазиле из РГЗ-а, те да се на крају и једностраном изјавом обавезала да ће и у наредном, неодређеном, периоду рекламације наставити да исправља.

Осим што овакав епилог открива још једно довођење у заблуду јавности, поставља се и озбиљније питање легалности целог процеса озакоњења који се врши на основу законом одређеног „сателитског снимка из 2015“.

Јер ако сателитски снимак пре свега није из 2015, а поред тога је пун рупа, колико су решења надлежних органа о озакоњењу нелегалних објеката пуна рупа?

Легализација пуна рупа
Поставља се и озбиљније питање легалности целог процеса озакоњења који се врши на основу законом одређеног „сателитског снимка из 2015.“


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар