среда, 25. април 2018.

Бендер: Окупирана српска покрајина КиМ не може у ЕУ јер је илегална творевина

Бендер: Окупирана српска покрајина КиМ не може у ЕУ јер је илегална творевина
Потпредседник Иницијативе за европску стабилност (ЕСИ) Кристоф Бендер објашњава зашто сепаратисти са Косова и Метохије, у постојећим околностима, немају перспективу за чланство у Европској унији.
Сепаратисти сасечени у корену. Неко о види одмах неко касније.
"За сепаратисте са Косова процес формалног приступања стигао је до краја и нема начина да настави напред", оцењује Бендер у интервјуу за портал Јуропијан Вестерн Балканс.
С обзиром на чињеницу да пет чланица ЕУ не признају илегалну "независност" Косова и Метохије, оно нема перспективу да буде део стратегије проширења ЕУ и "Шпанија је то врло јасно ставила до знања", поручује он.
Оценивши да је Стратегија Европске комисије за Западни Балкан позитиван развој ситуације и корак у правом смеру, Бендер каже и да је добро што су владавина права и економски развој стављени у њен фокус (ово је само доказ колико заправо безакоње и криминал владају на највишем дипломатском нивоу када нико у Европској унији не сме да помисли да је критикује због злочина почињеног против Србије у процесу отимања Ксова и Метохије - примедба редакције).

"Стратегија је, међутим, само парче папира које се на крају неће рачунати, већ само оно што ће бити урађено уз помоћ ње", оцењује Бендер.

Додаје и да је за све оне који су радили на Стратегији јасно да 2025. година, која се у документу помиње као година до које би Србија и Црна Гора могле да приступе Европској унији, само индикативна година и да нема никаквих гаранција да ће се две земље до тада придружити Унији.

"Ниједна земља не би требало да тим датумом за Србију и Црну Гору буде ни охрабрена, ни обесхрабрена. Далеко је важније колико ће успешно земље радити на реформама", истиче он најављујући сасвим отворено да највероватније и неће доћи до приступања Унији, можда зато што многа предвиђања указују да ће се она до тада распасти.

Владавина права је приоритет за Европску унију, али, како каже, постоји врло мало конкретних и јасних европских прописа о стандардима владавине права.

"Када је реч о владавини права имамо одређене кључне вредности, али када говоримо о томе како би институције требало да изгледају, нема јасних прописа", изјавио је он.


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар