петак, 18. мај 2018.

МАРШ ПРОТИВ МОНСАНТА: Ништа није вредно да дозволимо ГМО

МАРШ ПРОТИВ МОНСАНТА: Ништа није вредно да дозволимо ГМО
Србија треба да буде слободна од генетички модификованих производа, због здравља наше деце и потомства, јер ништа није вредно угрожавања људског здравља. Чак ни улазак у Светску трговинску организацију, па и у Европску унију, чији је то услов да се постане земља чланица.

Овако најављује суботњи протест „За Србију без ГМО – Марш против Монсанта“, на Тргу републике у 11 часова, Данило Тврдишић из Удружења „Здрава Србија.“ Како каже, то је протест због угрожавања здравствене и прехрамбене безбедности грађана Србије, кроз притисак наше земље да либерализује законодавну регулативу и одобри промет ГМО производа.

– Наша земља има рестриктиван Закон о ГМО, а желе да га мењају под изговором уласка Србије у ЕУ – казао је Тврдишић. – Постоје истраживања која су показала да ГМО храна има далекосежне негативне последице по људско здравље и еко-систем, али и по домаћу производњу.

Уз подршку удружења „Здрава Србија“ и „Ко нам трује децу“, главни организатор протеста је Друштво српских домаћина. Према речима њиховог председника, агроекономисте Миладина Шеварлића, општине у Србији, њих 136, прихватиле су декларацију против ГМО. То значи да више од 80 одсто општина у нашој земљи не жели промет, продају и прераду производа од ГМО.

– Тражили смо и направили кровну декларацију да се распише референдум са питањем грађанима да ли су за или против увоза, промета и прераде производа од ГМО – објашњава професор Шеварлић. – Влада Србије је одбила предлог да се грађани питају за ГМО. У првој фази, тераће нас да дозволимо само промет производа ГМО, а касније ће то бити и узгој. Уколико и дође до промене закона, Србија ће морати да откупљује лиценце за генетички модификоване организме и да плаћа сваке године апанажу за све хектаре које буде засејавала различитим културама.

Сваке треће суботе у мају месецу, широм света, организују се протести против „Монсанта“. Како истиче Шеварлић, то ће бити и ове године, иако је „Монсанто“ продао портфолио прве методологије генетске модификације немачком „Бајеру“.

– Они су то урадили када су обезбедили откуп нове методологије за ГМО, за коју „Монсанто“ тврди да испуњава четири предности у односу на стару методологију коју су продали – истиче Шеварлић. – Иначе, Србија је други извозник у Европи соје која није ГМО. И једина у Европи која може сојом да задовољи све потребе сопственог сточарства. У свету смо девети по извозу кукуруза. Уместо да то прерадимо у концентровану сточну храну и упослимо наше фарме да производимо стоку која није храњена ГМО храном, и пласирамо такве производе, по много већој економској цени, ми ћемо да се бавимо ГМО производима.

УВОЗНИЧКИ ЛОБИ

У Србији је, каже Шеварлић, изузетно јак увознички лоби, па наша декларација на роби у ринфузи, нема порекло.

– Да то постоји, питам се да ли би грађани у хипермаркетима, које у Србији држе странци, куповали месо, батаке, крменадле и увозне сировине, ако би стајало да су пореклом из земаља где је дозвољена генетички модификована сировина у исхрани животиња. Вероватно би само куповали домаће. Уз то, уколико изменимо закон о ГМО, Србија ће бити угрожена и као значајан произвођач семенске робе. Ми смо земља која има сопствену производњу семена. Имали смо и механизацију, технологију и хемикалије, једноставно, затворен циклус, који ретко ко има. Наша земља је захваљујући сопственом семену преживела санкције више од четири године. Да нисмо имали чиме земљу да засејемо, јели бисмо корење.

Новости, Ј. СУБИН

МАРШ ПРОТИВ МОНСАНТА: Ништа није вредно да дозволимо ГМО
Србија треба да буде слободна од генетички модификованих производа, због здравља наше деце и потомства, јер ништа...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар