петак, 25. мај 2018.

Малагурски: Истина о крвопролићу у Јемену!

Малагурски: Истина о крвопролићу у Јемену!
Јемен. Држава за коју вероватно никад нисте чули, осим можда кад је Чендлер из „Пријатеља“ отишао у Јемен да би побегао од девојке Џенис. Кад би данас отишао у Јемен, затекао би ово:


Неутронска бомба је нуклеарно оружје које је Саудијска Арабија бацила на Јемен. У Јемену је у току једна од највећих хуманитарних катастрофа на свету, са око 15.000 мртвих и повређених и преко три милиона расељених. Хитна помоћ је потребна за 22 милиона људи, што је око 75 одсто популације Јемена. Све је почело пре три године, када су побуњеници Хуси свргнули са власти јеменског председника Хадија.

„Хуси, иначе шиити, заузели су Хадијеву председничку палату. Он је поднео оставку и смештен је у кућни притвор. Потом је побегао у Аден и повукао оставку.“

Две хиљаде четрнаесте године је требало да се одрже избори у Јемену, али их је тадашњи председник Хади „одложио“. Побуњеници Хуси су се… побунили следеће године, те су захтевали демократске изборе у Јемену. И нису били сами у томе.

Имају моћне пријатеље, Хусе подржава Иран.

Блиски исток - илустрација
CC0
„Шиитски полумесец“: Ирански грандиозни план који Америка несвесно потпомаже
Али и свргнути председник Хади има моћне пријатеље.

У марту 2015. године, коалиција под контролом Саудијске Арабије почела је ударе на положаје покрета Хуси.

И тако је Јемен постао жртва сукоба Ирана и Саудијске Арабије, који се такмиче за утицај у региону. С тим да Иран подржава шиитске побуњенике који су годинама дискриминисани и само желе да буду једнаки са сунитима у Јемену, а Саудијска Арабија спроводи кампању терора над јеменским цивилима.

Гађали су два објекта која су имала по осам станова, у сваком је било између осморо и 10 особа. Било је и жена и деце. У тим зградама није било никог осим цивила.

Гађају школе, болнице, пијаце, а чак ни мртви и њихови ожалошћени нису поштеђени саудијских бомби. Саудијци гађају и сахране.

Стална представница САД у УН Ники Хејли
© AP PHOTO / MARY ALTAFFER
Хејлијева: Време је да Техеран сноси последице за Јемен
Саудијци су побили преко 150 људи на сахрани. Али поред бомби, уништавају Јемен и блокадом хуманитарне помоћи. Тако 17 милиона грађана Јемена нема сигуран извор хране, а 8 милиона је на ивици глади. Поред тога, у Јемену је због конфликта избила највећа светска епидемија колере, преко милион случајева је пријављено и преко 2.200 људи је преминуло од почетка епидемије. Све те ратне злочине и злочине против човечности које спроводи Саудијска Арабија у Јемену подржава и потпомаже Америка.

„Везе између САД и Саудијске Арабије сежу од краја Другог светског рата. Саудијска Арабија је Американцима допустила приступ нафти која је била покретач економије САД. Заузврат су добили оружје и војну обуку.“

Али је Обама потписивањем споразума у вези са иранским нуклеарним програмом 2015. године укинуо санкције Ирану. Ирански економски и политички утицај у региону је значајно ојачао и то је уплашило Саудијску Арабију. На срећу Саудијаца, Трамп је недавно укинуо Обамин споразум са Ираном.

Трамп је изласком из споразума са Ираном и увођењем нових санкција испунио једно од предизборних обећања…

Саудијској Арабији. И док су многи тај потез видели као корак ка новом светском рату, грађани Јемена већ три године чекају крај рата, крај бомбардовања касетним и нуклеарним оружјем, крај епидемије и глади. Светски медији жмуре, хоћемо ли и ми жмурити пред њиховом трагедијом?




from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар