петак, 18. мај 2018.

НОВИ РЕД ЗМАЈА ! : Да ли се срби поново организију око добра? - Краљевски ред витезова

НОВИ РЕД ЗМАЈА ! : Да ли се срби поново организију око добра? - Краљевски ред витезова
У најновијој епизоди ''Духовне трпезе'' која се смитује на ТВ ХелмКаст гост Жане Живаљевић био је председник Краљевског реда витезова Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић.
О Врбици и Цветима витезови овог удружења организују петанесту годину за редом ''Витез фест'', који на Малом Калемегдану окупља све већи број људи, жељних да се упознају и искажу своје креативне, традиционалне, борилачке вештине и умећа.
Овај вишедневни фестивал одржавао се у почетку као ''Богољубљење'' да би прерастао у популарну и посећену манифестацију на којој се приказују и показују витешке, традиционалне, народне вештине, вештине наших светлих предака.
У емисији Мрђеновић говори о свом рођењу и одрастању у Паризу, где је завршио ликовну академију и одакле се после бомбардовања 1999.године вратио у отаџбину својих предака, да би у њој и остао.
''Понекад је тешко и тегобно, али се овде дише пуним плућима'' – казује Зоран Мрђеновић.
Он је најпре био у ''Свебору'', ''Свибору'' и на крају је решио да у Србији оснује Краљевски ред витезова по покровитељством удовице принца Томислава Карађорђевића Линде и његових синова принчева Михајла и Ђорђа.
Витез фест је за 15 година израстао у серијал предавања о витештву, гала концерт, витешке игре и фестивал културе из области заната, уметности, сликарства, филма...А ове 2018.године одржано је и Прво бијенале црквене уметности у сарадњи са УЛУС-ом у Уметничком павиљону ''Цвијете Зузорић''.
Нових идеја и пријављених за Витез фест све је више, као и гледалаца.
''Никада не могу упоредити град светлости са Београдом који је био и остао центар Европе и , какав год био, шта му се год догађало, не може бити као мрачне престонице Запада'' – казује Мрђеновић, спреман за велике духовне и витешке подвиге.

Аутор и водитељ Жана Живаљевић

from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар