субота, 16. јун 2018.

Да ли сте ментално исцрпљени? 7 знакова који би могли указивати психичке проблеме

Да ли сте ментално исцрпљени? 7 знакова који би могли указивати психичке проблеме
Чувени доктор открио је који су знаци за узбуну.
Ментално здравље (фото: Pixabay)
Свакодневни стрес веома утиче на наше здравље - и физичко и ментално.
С тим на уму, важно је препознати знакове депресије, односно знакове менталне и емоционалне исцрпљености. На то је указао чувени доктор Мералију.

1. Иритација
Када је др. Мералију постављено питање о томе која је веза између иритације, депресије и менталне исцрпљености он је рекао да су они „дубоко повезани“. Објаснио је да када некоме у животу све иде како треба они нису под стресом и не брину се око много тога. Но када се неко не може носити с одређеним стварима, биле оне велике или мале, онда постану наиритирани. Додаје: „Када се то почне понављати, то је дословно кап која је прелила чашу. Стрес постаје превише за ту особу, а будући да је он постао део дневне рутине особа је увек изиритирана.“ Један од разлога због којих се то догађа јест свест о одређеним догађајима. Др. Мерали као пример користи аутомобилску несрећу.

2. Мањак мотивације
Приликом разговора с Др. Мералијем, постављено му је питање о улози мањка мотивације у менталној исцрпљености. Рекао је да је немотивираност део менталне исцрпљености и објаснио да људи постају немотивирани управо зато што су исцрпљени. Као пример је навео особу која трчи маратоне:

- Ако волите шпринтати или тркач који трчи маратоне, неће вам се дати трчати након што истрчите маратон него ћете бити потпуно исцрпљени.

Рекао је да је иста ствар и с менталном и емоционалном мотивацијом, ако сте превише уморни да будете мотивисани, постат ћете немотивисани. У многим случајевима менталне и емоционалне исцрпљености, а посебно депресије, присутна је анхедонија. Анхедонија је потпуно губљење занимања за активности у којима је особа пре уживала, а попраћена је смањењем њихове способности да осећају притисак.

3. Поремећаји у спавању
Следеће питање је било могу ли поремећаји у спавању бити знак депресије као и менталне и емоционалне исцрпљености. Рекао је да постоји веза. Када би питао некога када су први пут приметили да су у депресији или да су ментално или емоционално исцрпљени, одговор би се односио на поремећаје у спавању. Уједно спомиње два аспекта спавања која могу бити знак упозорења: ако неко спава премало и ако неко спава превише. Разлог због којег људи не могу заспати када су депресивни или исцрпљени јест поремећај у њиховом природном биоритму. Додаје да депресија може бити повезана са сезонским афективним поремећајем. То је поремећај у којем људи постају депресивни када се мења сат или дани постају краћи. Уједно, др. Мерали додаје да, ако је нетко на антидепресивима, потребна је довољна количина сна јер лекови неће бити учинковити ако тело није довољно одморно.

4. Мањак стрпљења
Како је Др. Мерали раније објаснио, иритација, моја може укључивати мањак стрпљења, је чест знак депресије и исцрпљености. Он спомиње и године у смислу да је мањак стрпљења чешћи код млађих људи, а туга је чешћа код старијих. Разлог одвајању од породице и пријатеља је због презаокупљености. Додаје да се особама тада не да причати јер им је ум на милион других места па се не могу концентрирати на само једну ствар. Мале ствари постају велике, а велике ствари постају још веће.

5. Поремећај у апетиту
Др. Мерали објашњава да тело има одређене хормоне и неуропреноснике, а када смо гладни, одређени се хормони производе у нашем телу. Али када хормони у телу нису уравнотежени, као што је мањак сератонина, тада долази до поремећаја у количини свих хормона и неуропреносника који учествују у том процесу што доводи до смањења апетита. Додаје да лептин и грелин имају кључну улогу у регулацији апетита. Када вам је повишена количина лептина у крви, смањен вам је апетит, а када је повишена количина грелина, апетит вам се повећава.

6. Туга
Туга се више односи на старију генерацију. Разлог настанка туге код старијих људи је депресија и емоционална исцрпљеност повезана са стресом који ти људи не могу поднети. Када особа постане ментално и емоционално исцрпљена, њен ум претерано ради, али га особа покушава зауставити. Др. Мерали додаје да особе због тог осећаја често почињу изненадно плакати док не постану преуморни да покажу било какве осећаје. Људи ће често имати смањену количину сератонина ако су јако тужни.

7. Фокусирате се према унутра, а не према ван
Др. Мерали је објаснио да, ако је особа ментално или емоционално исцрпљена, она ће се фокусирати на оно што се одвија у њој те ће занемарити ширу слику. Све постаје у вези њих, чак и оно што није. Додаје да ће се људи тада често изоловати од остатка света. Заправо је један од начина за лечење депресије бити окружен људима и комуницирати с њима. Али особама које су у таквом стању се не чини да је комуникација решење. Њима је друштвена интеракција још један терет који придоноси стресу који осећају.

Да ли сте ментално исцрпљени? 7 знакова који би могли указивати психичке проблеме


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар