петак, 23. новембар 2018.

Игуман Сава (Јањић): Преговори о подели у уском кругу и највећој тајности

Игуман Сава (Јањић): Преговори о подели у уском кругу и највећој тајности
Игуман манастира Високи Дечани изјавио је да поседује прилично кредибилне информације да се активно ради на детаљима територијалне поделе на етничком принципу

Игуман Јањић је у интервјуу за недељник НИН рекао да би постојали извесни „козметички елементи“ заштите за преостало српско становништво „које се нађе ‘с друге стране границе’ и за неколико манастира“.

Имајући у виду институционалне и демократске капацитете на Косову, не треба бити много маштовит и замислити како ће све то функционисати, рекао је Јањић.

Према његовим речима, „циљ је да се Косово пусти и у систем УН, након чега неће бити препреке за повезивање Приштине и Тиране“, а „на крају, Србија чак не би требало ни да призна Косово“.

„Разграничила би се са Албанијом, односно, догодило би се оно што је председник Србије својевремено и сам рекао, ‘разграничење између Срба и Албанаца'“, рекао је Јањић.

„Ако је то компромис који треба да ‘сачува образ’ онима који ће да ставе свој коначни потпис на тај документ, онда ће бити веома занимљиво како ће народ у Србији купити и ту најновију превару и пустити низ воду десетине хиљада својих сународника и све оно што нас повезује са Србима који су живели вековима пре нас, за шта су живели и жртвовали се“, навео је игуман манастира Дечани.

Он је рекао и да је „разграничење само лицемерно сковани еуфемизам за етничко-територијалну поделу Србије, као што је ‘коначно решење’ било назив за елиминацију Јевреја у нацистичкој Немачкој“.

Према његовим речима, користе се и термини „корекција граница“, „демаркација“ и слични, све са истим циљем – да се прикрију суштинске намере.

„Практично ‘разграничење’ подразумева остављање око 80.000 Срба са врло ниским и неизвесним нивоом заштите, а све ради наводне интеграције у ЕУ, која, по мишљењу добро обавештених, никада није била даље од Србије“, рекао је Јањић.

Он је рекао да се плаши да „атеистички и аутократски модел друштва који је овде створен после Другог светског рата само доживљава спољашње промене, али се суштински не мења“.

„Демократија је увек ризик, јер у рукама олигархије без моралних скрупула може да постане отворена диктатура“, нагласио је Јањић.

Говорећи о медијима, он је навео да је тешко говорити о професионалном новинарству данас у Србији, осим у случају појединих дневних новина и недељника међу којима је и НИН.

„Друштво у коме нема места за озбиљно истраживачко новинарство, критику, па чак и здраву политичку сатиру, а све са циљем да се унапреди живот друштва, осуђено је на таворење у сфери неморалних таблоида који комбинацијом политичког трача, бизарних информација и отворене порнографије заправо заглупљују народ и чине га пасивном масом којом се лако може манипулисати“, рекао је Јањић.

Према његовим речима, „данас у Србији имамо медијски много тежу ситуацију него пре 20 година и атмосфера страха од јавног линча, отворених претњи и вређања новинара, део је политичке (не)културе коју видимо на сваком кораку“.

„Говорити о европској оријентацији Србије са оваквим односом према медијима је потпуно апсурдно“, нагласио је Јањић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 22. 11. 2018)

Игуман Сава (Јањић): Преговори о подели у уском кругу и највећој тајности
Игуман манастира Високи Дечани изјавио је да поседује прилично кредибилне информације да се активно ради на детаљима територијалне поделе на етничком принципу…


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар