уторак, 20. новембар 2018.

Лазански: Европа клизи у рат

Лазански: Европа клизи у рат
Гост емисије „На нишану Лазанског“ је проф. др Момчило Милиновић са катедре за наоружање Машинског факултета у Београду.
Емисију уређује и води Мирослав Лазански

Хоће ли Русија обновити своје војне базе на Куби као одговор на излазак Америке из споразума о ракетама средњег и кратког домета? Које су особине нове руске крстареће ракете 9М729 „Новатор“? Клизи ли Европа, ако прихвати нове америчке ракете, у рат?

Председник Џон Кенеди ризиковао је нуклеарни рат са Совјетским Савезом, али је криза ипак решена договором, Американци су скинули поморску блокаду Кубе, обећали да неће напасти Кубу и најавили Москви да ће за шест месеци повући ракете „јупитер“ и „тор“ из Турске, док су заузврат Совјети повукли ракете СС-4 са острва. Свет је тих 13 дана 1962. године био на ивици атомске катаклизме, САД су одлучно показале да у својем дворишту, у својој интерсној сфери, неће дозволити ракете противника.

Да ли би Вашингтон и данас поступио на исти начин када би, рецимо, Русија одлучила да на територију Кубе допреми и инсталира ракете које до Вашингтона лете пет минута? Или то Москви сада и није потребно пошто је Русија развила најмодерније ракетно оружје хиперзвучних брзина, „авангард“. Па амерички генерал Џон Хајтен и британски генерал, сер Ричард Баронс, кажу „да САД немају заштиту од најновијих руских ракета“. Како ће Москва одговорити на излазак САД из споразума о ракетама кратког и средњег домета? Да ли ће Русија обновити своје базе на Куби, пре свега извиђачко-обавештајни центар у бази Сјенфуегос, хоће ли Руси инсталирати на Куби своје ракете кратког и средњег домета и тиме одговорити Американцима на пројектиле инсталиране у Пољској и у Румунији? Па после да се преговара, ви повуците ракете из Румуније и Пољске, а ми ћемо са Кубе. Реприза старе кризе?

„На нишану Лазанског“ је емисија у којој новинар Мирослав Лазански претреса горућа светска геополитичка питања са својим гостима. Нове епизоде можете гледати на Јутјубу сваког понедељка од 21х.

У мору информација треба изабрати праву.

Желите први да сазнате вест, не сумњате у њену тачност и испратите најбитније догађаје у свету који утичу и на наше животе? Интересују вас мишљења најеминентнијих стручњака из широког спектра области и коментари на све горуће теме? Пронађите то на Спутњику.

▌ГОВОРИМО ОНО ШТО ДРУГИ ПРЕЋУТКУЈУ▐

from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар