среда, 14. новембар 2018.

Око магазин: Велики рат Ристе Марјановића

Око магазин: Велики рат Ристе Марјановића
"Фотографије које ће васкрснути Србију"
Овако је страна штампа 1916. одреаговала када је свет видео страдања Србије у Великом рату. Те призоре забележио је српски ратни фоторепорер Риста Марјановић. После приказивања ових фотографија на савезничкој изложби у Лувру 1916. потом и у Лондону и Њујорку, свет је видео да је српска војска преживела и какви су све злочини вршени у Србији. Тада креће и озбиљнија савезничка помоћ.
Кажу да је фелдмаршал Макензен, када је видео те фотографије, рекао да је Србе требало терати и преко Албаније, а не само до Косова Поља.
У великом броју ратних фотографа који су бележили догађаје између 1914. и 1918. Риста Марјановић се издваја. У Србију долази као човек који је створио каријеру у Њујорк Хералду у Паризу, најтиражнијем листу свог времена, цењен и искусан репортер. Велики број фотографија које данас представљају колективно сећање о Великом рату, снимио је управо овај човек.
О личности и раду Ристе Марјановића говоре његова унука Зорана Војновић, аутор изложбе о Ристи Марјановићу Снежана Неговановић, кустос Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић, редитељ филма о Ристи Марјановићу Драган Елчић и Бранимир Гајић, коаутор монографије о раду Ристе Марјановића 1936-1946.
Аутор емисије Наташа Ђулић Бановић





from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар