субота, 10. новембар 2018.

Отворена изложба архивских слика и повеља „Војвода Петар Бојовић: живот и победе“

Отворена изложба архивских слика и повеља „Војвода Петар Бојовић: живот и победе“
Поводом обележавања стогодишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и уласка српске војске у Град Нови Сад, изложба „Војвода Петар Бојовић: живот и победе“ отворена је у петак 9. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.
О изложби су говорили: Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада, и Радивоје Бојовић, аутор, а част да је отвори припала је Далибору Рожићу, члану Градског већа за културу.

imageimage
imageimageimage
Изложби је присуствовао и Иван Стратимировић из Београда, потомак генерала Ђорђа Стратимировића, команданта српске војске у револуцији 1848. године и сремско-карловачког митрополита Стефана Стратимировића.


У име Културног центра Новог Сада, директор Бојан Панаотовић казао је да је ово изложба посвећена војводи Петру Бојовићу, једном од српских великана Великог рата који су извојевали блиставу победу.

imageimageimage
imageimage
– У Новом Саду су ослободиоци и наше војсковође дочекани са одушевљењем свих знаменитих војвођанских Срба који су маштали о уједињењу војвођанских области са Краљевином Србијом – рекао је Панаотовић, уз констатацију да је Војводина данас део Србије, њен бисер и тако ће и остати.
Аутор ове јединствене поставке, Радивоје Бојовић, захвалио је Културном центру на прилици да се она прикаже и Новосађанима. Изложба је настала пре деценију, а поводом 150. годишњице рођења Петра Бојовића. У више наврата изложба је допуњавана, а у овој свечаној верзији припремљена је за Град Нови Сад.


– Заоставштина Петра Бојовића сачувана је преданије него у случају других наших војсковођа, али ипак не у превеликом обиму. Ова изложба одсликава његов животни пут, од рођења 1858. године у селу Мишевићи код Нове Вароши, до смрти 1945. године у Београду – навео је аутор поставке Бојовић.
Он је, затим, додао да, захваљујући бризи београдске породице Ракић, у години обележавања века од завршетка Првог светског рата, имамо заоставштину која, између осталог, садржи и одликовања, службено одело, лично оружје, повеље и дипломе.

imageimageimage
imageimageimage
Осврнувши се на импресивну биографију војводе Бојовића, аутор изложбе казао је да је војвода са Првом армијом 19. новембра 1918. године дошао у Нови Сад и ту остао годину дана. Војничку каријеру започео је у српско-турским ратовима 1876. године, а наставио у српско-бугарском рату, где је први пут одликован Златном медаљом за храброст. У Првом балканском рату постао је начелник штаба Прве армије.
Учествовао је војвода Бојовић и у Брегалничкој бици, а 1914. био је командант армије, једини који је рањен на првој линији у Церској бици. Године 1915. превео је српску војску преко Албаније и био на Солунском фронту. Искусио је и несрећну судбину да један од његових синова, студент медицине Војислав, положи живот за слободу Отаџбине.

IZLO66IZL4455IZL333
Отварајући изложбу, члан Градског већа за културу Далибор Рожић истакао је да ових дана Нови Сад мноштвом пригодних програма обележава велике историјске датуме.
– Захваљујем и аутору и Културном центру за ову изузетну поставку војводи Петру Бојовићу, истакнутом војном стратегу у европским оквирима. Данас обележавамо век од ослобођења Новог Сада када су војници мајора Бугарског донели слободу и мир нашем граду – рекао је Рожић, нагласивши да је историја део идентитета нације и сваког појединца.

Ову поставку Новосађани ће моћи да виде до суботе, 17. новембра, а затим ће изложба гостовати у Српском друштву „Свети Сава“ у Прагу.

Отворена изложба архивских слика и повеља „Војвода Петар Бојовић: живот и победе“ - Културни центар Новог Сада
Поводом обележавања стогодишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и уласка српске војске у Град Нови Сад, изложба „Војвода Петар Бојовић: живот и победе“ отворена је у петак 9. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. О изложби су говорили: Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада, и Радивоје Бојовић, аутор, а …


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар