четвртак, 31. март 2016.

Занимљива изложба поводом јубилеја Народног музеја у Смедеревској Паланци: ОМАЖ ЧУВАРИМА ВАТРЕ

Занимљива изложба поводом јубилеја Народног музеја у Смедеревској Паланци: ОМАЖ ЧУВАРИМА ВАТРЕ

-Изложба „Чувари ватре“ заснована је на музеолошком и антрополошком читању штампе која је о музеју писала и кроз ту призму сагледава се део огромног блага које баштини
 
У Народном музеју у Смедеревској Паланци, поводом 50. годишњице постојања, постављена је изузетна изложба кустоса Петра Декића под називом „Чувари ватре“. Њоме се, како је то на конференцији за медије истакао овај посленик културе, даје омаж људима који су пола века стварали овај музеј, изузимајући оне који данас ту раде.
Оно што је на нама, који смо ту сада, јесте да потврдимо оно што су они пре нас урадили, и колико је то могуће, унапредимо оно што су  нам они оставили – казао је Декић.Кад спомињем људе који су градили Музеј, они су централне тачке, они су први чувари ватре, који  стоје у наслову изложбе. Осим тога, чувари ватре су и сви они који су дошли у музеј икада, и са собом  понели делић сећања на то.
Декић је у наставку предочио да без новинара и поготово штампаних медија ова изложба не би била могућа. Зашто?
Зато што је у ствари  рефлексија, коју смо правили градећи ову изложбу, кренула управо од тога да видимо шта су то новине препознале као важно у нашој историји и у том смислу ми смо се поставили према суду јавности – подвукао је Декић.Дакле, 50 година посматрано, у односу на оно што је јавност видела као важно у Музеју, и то је трећи аспект идеје о чуварима ватре.
Мото из кога је изведен наслов изложбе је изрека Густава Малера: „Традиција није чување пепела већ преношење ватре“ и симбол на печату музеја где је представљена рука која штити пламен говори управо о посетиоцима као чуварима ватре стварања, конструисања прошлости и садашњости,   и о оним чуварима ватре међу музејским радницима који су током 50 година, а посебно онима са почетка историје овог музеја, били свесни потребе да себе подреде идеји заштитника културе.
Чувари ватре са којима се публика може идентификовати су људи који су стварали музеј какав је данас да би он имао могућност да постоји данас, тј. да би имао будућност: Радован Милошевић, Загорка Мијатовић, Војислав Новаковић, Томислав Живковић и Ратко Катунар – навео је Декић.Ове личности повезује жртва коју су поднели зарад стварања музеја какав је данас. Ако су  новине, та свакодневна посестрима музеја као хладног медија, једна врста музејског одраза, онда је економика иза музејских предмета и колекција, па и производње изложби, оно друго огледало у коме посетиоци изложбе „Чувари ватре“ могу да упореде свој свакодневни свет са, нажалост, посетама музеју.
Ова изложба конципирана је као бесконачни низ огледала у коме је кустос новинар и новинар кустос, а публика јавност и обратно. Још важније од тога посетиоцу, а он је разлог зашто музеј постоји, је омогућено да огледа себе: кроз приповести о музејској публици, чињеницу да му се на изложби најпре обраћа новинар а тек потом и тек колико је потребно да употпуни причу кустос и могућност да изложбу доживи као оно што чини свакога дана – чита новине.
-И као што говори мото изложбе – истиче Декић – данас није довољно имати само колекције и бринути о њима. Музеј у Смедеревској Паланци се определио да развија свој идентитет прелазећи границе сопственог медија и пригрли слику о себи  која је стварана у јавности. Управо зато је изложба „Чувари ватре“ заснована на музеолошком и антрополошком читању штампе која је о њему писала и кроз ту призму сагледа један део оног огромног блага које баштини.
Д. Јанојлић

Занимљива изложба поводом јубилеја Народног музеја у Смедеревској Паланци: ОМАЖ ЧУВАРИМА ВАТРЕ – ШУМАДИЈСКЕ ВЕСТИ
-Изложба „Чувари ватре“ заснована је на музеолошком и антрополошком читању штампе која је о музеју писала и кроз ту призму сагледава се део огромног блага које баштини. У Народном музеју у Смедеревској Паланци, поводом 50. годишњице постојања, постављена је изузетна изложба кустоса Петра Декића ...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар