четвртак, 31. март 2016.

Колико је Срба страдало у 20. веку: Отаџбина као губилиште

Колико је Срба страдало у 20. веку: Отаџбина као губилиште
Александар Велики
Колико је Срба страдало у 20. веку: Отаџбина као губилиште
Београд – Ма колико звучало невероватно, Срби и даље не знају колико их је страдало у 20. веку.
Овог капиталног посла ухватило се Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку, а један од оснивача овог удружења Миливоје Иванишевић за „Вести“ открива многе непознате детаље.
Међу кључним је и чињеница да се и даље не зна колико је Срба страдало током Првог и Другог светског рата.
„Прикривање злочина над српским народом у Југославији траје колико трају и ти злочини. Поред тога, српска страдања су упорно и на све начине оспоравали они који су томе највише допринели. Српске жртве су деценијама, или боље речено током целог двадесетог века, прећутно биле забрањена тема у Југославији.
После Другог светског рата доминантна тема, кад је реч о жртвама, били су погинули партизани, комунисти илегалци и цивили страдали као антифашисти. Тако је, поједностављено и вешто, прикривано национално порекло жртава“, објашњава Иванишевић.
Када је реч о географским подручјима која су била најпогубнија по српски живаљ, Иванишевић каже да, када је реч о рату 1991-1995, онда је то била БиХ.
„Ако је реч о претходним ратовима, онда је то Србија. Посматрано по доскорашњим југословенским републикама и покрајинама, или по територијалној припадности, највеће губитке у Другом светском рату бележи и најмногољуднија Република Србија – 926.000 људи.
Али то је, за утеху, било мање од 1.247.435 или 28 одсто укупног становништва, колико су по Версајском мировном уговору износили људски губици Краљевине Србије у Првом светском рату.
Тад је Србија била без Војводине и Космета. После Србије по броју жртава долази БиХ – 904.000 становника, од тога Срба 721.000, муслимана 68.000 и Хрвата 24.000, или у процентима Срба 79,8 процената, муслимана 7,5 и Хрвата 2,5 одсто.
На територији Хрватске страдало је 876.000 људи. И овде су најобимнији српски губици који износе 486.000, а хрватски 160.000 грађана. А то је 53 одсто Срба који су живели у Хрватској и симболичних шест процената лица хрватске националности који су живели у Хрватској.
Остало су Јевреји, Роми, Немци и Аустријанци“, наглашава наш саговорник и додаје да су овакве диспропорције невероватне, па су ти подаци бункерисани за сва времена.
Када је реч о другим просторима некадашње Југославије, у Словенији је забележено 143.000 жртава, а већина је везана за период Другог светског рата:
„Од тог броја већина нису убијени, већ протерани са територија које су припале Трећем рајху“.
Миливоје Иванишевић каже да су Срби у 20. веку прошли кроз „суров и немилосрдан верски и национални погром који ниједан европски народ није доживео у држави коју је створио“.
„То српско искуство и данас је без премца у Европи. Нема народа у Европи који је у својој држави претрпео толике жртве од својих суграђана.
Коначно смо дочекали крај за наш народ једног претешког, па и погубног, 20. века у коме је од сваке српске породице у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Косову и Метохији, Хрватској и Војводини узето по неколико глава, а многе српске породице и милиони наших сународника су заувек нестали. То је век у коме смо властитом кривицом и сопственим избором живели у истој држави са својим убицама“.
Губици других народа
У Другом светском рату, на простору некадашње Југославије страдало је 495.000 Немаца и Аустријанаца, 112.000 Словенаца, 75.000 Рома, 72. 000 Јевреја, 13.000 Албанаца, 18.000 Мађара.
„Према угледном хрватском демографу В. Жерјавићу, око 125.000 муслимана и Хрвата из НДХ погинуло је у саставу прохитлеровских војних формација“, истиче Иванишевић.
Ђ. Баровић / Вести

Колико је Срба страдало у 20. веку: Отаџбина као губилиште
Београд - Ма колико звучало невероватно, Срби и даље не знају колико их је страдало у 20. в


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар