четвртак, 29. јун 2017.

Отворено писмо Снежани Марковић саветнику министра за ИКТ Министарство просвете, науке и технолошког...

Отворено писмо Снежани Марковић саветнику министра за ИКТ Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Отворено писмо Снежани Марковић саветнику министра за ИКТ
КОЛИКО СМО СПРЕМНИ ЗА УВОЂЕЊЕ ИНФОРМАТИКЕ КАО ОБАВЕЗНОГ ПРЕДМЕТА У ОСНОВНЕ ШКОЛЕ
Поштована,
Приближава се почетак нове школске године и увођење новог наставног предмета Информатика и рачунарство и редефинисаног Техника и технологија у петом разреду основне школе па сам као непосредни учесник полемика око увођења истих слободан да Вам, као саветнику министра за ИКТ и одговорној особи за ову област, поставим неколико питања с циљем одговора на једно основно: Колико смо спремни за увођење информатике као обавезног предмета у основне школе од првог септембра?

Да су ажурност и експедитивност запосленима у Министарству просвете увек били слаба страна, показало се и на крају ове школске године.

Наставни програми за информатику и рачунарство и технику и технологију још увек нису званично објављени у просветном гласнику, па наставници не само да не могу да планирају свој рад већ и не знају шта ће уопште предавати из тих предмета. То свакако повлачи за собом и одлаже за август поделу часова међу наставницима тих предмета, пријем нових наставника информатике уколико у школи не постоји стручни кадар за тај предмет, израду глобалних и оперативних планова рада, израду годишњег плана рада школе, израду распореда часова и многе друге организационе послове.

Још увек се не зна ко све може да предаје информатику и рачунарство у основним школама јер то није званично објављено. Такође се поставља и питање да ли ће уопште бити довољно заинтересованих информатичара да предају тај предмет, или ће као и до сада часови информатике послужити многим некомпетентним и нестручним наставницима других предмета за ову област да попуне свој годишњи фонд обавезних часова.

Поред online курса на мудл платформи који је организован још пре увођења информатике као обавезног предмета, стручни семинари за наставнике информатике и рачунарства, као новог наставног предмета у основним школама, још увек нису кренули, али зато Министарство просвете расписује понижавајући „Јавни позив за обуку наставника за основну дигиталну писменост“, који се узгред одржава у време годишњих одмора, као да наставници никада нису користили рачунар па не знају да користе текст процесор, направе табелу, отворе фолдер, сниме документ, користе интернет или пошаљу мејл. А где је ту употреба ИКТ-а у настави, коришћење отворених едукативних ресурса (OER), online курсеви, ЕДневник итд, треба ли да прође још једна деценија па да се настаници едукују из тих области. Колико је та обука наставника из основне дигиталне писмености непотребна показује и податак да се и поред више јавних позива пријавио безначајно мали број наставника.

Проблем опремљености информатичких кабинета рачунарима и њиховој употребљивости као и приступ интернету су и даље веома актуелни и по том питању се такође није ништа или веома мало урадило, осим спорадичних акција друштвено одговорних компанија у донирању школама информатичком опремом.

Проблема има, велики је то систем са много школа у којима се дуги низ година није улагало, информатику је свакако требало увести као обавезан предмет у основној школи, али са свим тим проблемима треба се изаћи јавно, а не тражити дежурног криваца у председнику НПС-а, професору који је визионар и зна шта, када, како и под којим условима може да се имплементира у основношколски систем а да то не буде у стилу досадашњих пропалих „инстант“ школских реформи.

Зато, у име свих наставника којима је струка информатика и техника, ученика и њихових родитеља и шире стручне јавности, молим за одговор на следећа питања:Зашто се касни и када ће у Просветном гласнику бити објављен наставни програм за нове предмете Информатика и рачунарство и Техника и технологија за 5. разред основне школе?
Када ће се званично у Просветном гласнику објавити допуна/измена Правилника о врсти стручне спреме наставника и стручних сарадника у основним школама, везано за профиле стручне спреме будућих наставника информатике и рачунарства као новог обавезног предмета у у основној школи?
Зашто се касни и када ће почети стручни семинари за наставнике Информатике и рачунарства у основној школи?
Колико је школа добило нове рачунаре у последњих годину дана за опремање информатичког кабинета и колики је број тих рачунара?
Колико је информатичких кабинета по школама прикључено на интернет мрежу у последњих годину дана и када ће се тај циклус повезивања завршити на територији целе Републике Србије?
Колико школа уопште нема просторних могућности за реализацију оваквог вида кабинетске (практичне) наставе рада на рачунарима, и шта се до сада по том питању урадило?
Како ће се решити недостатак компетентних и за ту област школованих наставника информатике и рачунарства, уколико се искаже недостатак истих?
Када ће се решити проблем одржавања рачунара по школама?
Када ће почети увелико најављивано повезивање основних школа на Академску мрежу Србије (АМРЕС)? Или се можда одустало од тог пројекта?
Када ће бити спремни уџбеници за нови наставни предмет Информатика и рачунарство?
Да ли имате осећај личне одговорности ако услови који произилазе из претходно постављених питања нису испуњени и неспремно дочекујемо почетак нове школске године?
На крају, да се разумемо, није ми намера да овим писмом критикујем и омаловажавам Ваш рад и труд на увуђењу информатике у основне школе, напротив увек сам истицао да многима можете послужити као пример како се борити за свој предмет, већ да укажем на озбиљност у поштовању договореног и правовременом деловању како би оно што је зацртано могло у потпуности да се имплементира у наставном процесу.

У то име срдачан поздрав, унапред хвала на одговорима и срећно нам било увођење ученика основних школа у ново дигитално доба.Београд Зоран Д. Лапчевић проф. ТИО

06. 2017. Београд
E-mail: lapcevic@vektor.net

Отворено писмо Снежани Марковић саветнику министра за ИКТ - Зелена учионица
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Отворено писмо Снежани Марковић саветнику министра за ИКТ КОЛИКО СМО СПРЕМНИ ЗА УВОЂЕЊЕ ИНФОРМАТИКЕ КАО ОБАВЕЗНОГ ПРЕДМЕТА У ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Поштована, Приближава се почетак


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар