петак, 16. фебруар 2018.

Грешке у говору које правимо сваког дана: Ових 5 реченица изговарамо потпуно погрешно, а да тога нисмо...

Грешке у говору које правимо сваког дана: Ових 5 реченица изговарамо потпуно погрешно, а да тога нисмо свесни
У овом тексту указаћемо на неколико честих језичких конструкција које се погрешно употребљавају или су саме по себи погрешне.
1. Једна проклета енклитика
Ево га аутобус! Са каквим само одушевљењем ово узвикнемо сваки пут кад после дужег чекања наиђе. Ко би у тој благој еуфорији мислио на језик. Добро, ако мало дуже чекамо аутобус можемо и да промислимо о језику пре него што викнемо: Ево га! Дакле, екнклитика га је скраћени облик личне заменице он у генитиву. Пун облик гласи – њега. Можемо ли рећи: Ево њега аутобус? Не. Исто тако, не можемо рећи (нити написати): Ено га Марко! Ево је мама! Ни, као што стоји на једном београдском билборду, написано словима фонта величине пола метра: Ево је пулпа! Исправно је само: Ево аутобуса! Ено Марка! Ево маме! Ево пулпе!

2. Никад не реци икад – Kад смо већ поменули рекламе, можемо да се осврнемо на конструкцију: Најбољи прашак икад. Икад је прилог; прилози обично допуњавају глаголе, понекад и придеве, именице или друге прилоге, али увек дају информацију о главној речи у оквиру синтагме. Прилог сам самцат у реченици не одређује ништа. Бар ништа у српском језику. У енглеском може стајати самостално, стога овакве конструкције не доживљавамо као претерано необичне, а оне су нам право преко енглеског и ушле у језик (Бест мовие евер). У српском језику једино би исправно било: Најбољи прашак икад направљен. Најбољи колачи икад пробани. Најгори глумци који су икад играли на филму.
greške
3. По мени је ово сасвим у реду – Конструкција по мени усталила се и толико ушла у употребу да би инсистирање на томе да је неправилна, по мени било цепидлачење. По мени значи: по/према мом мишљењу, на основу мог става…
greške
4. С обзиром на то – С обзиром на то да је писменост важна, писаћемо исправно. Сходно томе и: Без обзира на то што нам је забавно, морамо да кренемо. Не бисмо никад рекли “Без обзира да нам је забавно”… зар не? Није исправна конструкција обзиром на. Неки нормативисти допуштају и с обзиром да , али она није одлика нарочито лепог језичког стила.

5. Кафа/бурек за понети – Конструкција за + инфинитив је на мала врата у широку употребу ушла преко страних језика, првенствено немачког. За је предлог, понети – инфинитив, тачније – глагол. Граматичко правило: предлог баш никад не стоји испред глагола. Да подсетимо, предлози увек стоје испред именица: Кафа је за Марију, именичких заменица Торта је за мене, ређе прилога Написаћу чланак до сутра, или бројева Врати се до осам. И да дамо само један користан савет угоститељима: кафа за ношење (ношење је глаголска именица) сасвим је у реду, и нема ни једно словце више од неправилног облика: кафа за понети.

Грешке у говору које правимо сваког дана: Ових 5 реченица изговарамо потпуно погрешно, а да тога нисмо свесни - Opanak.net
У овом тексту указаћемо на неколико честих језичких конструкција које се погрешно употребљавају или су саме по себи погрешне. 1. Једна проклета енклитика Ево га аутобус! Са каквим само одушевљењем ово узвикнемо сваки пут кад после дужег чекања наиђе. Ко би у тој благој еуфорији мислио на језик. Добро, ако мало дуже чекамо аутобус можемо … Continue reading "Грешке у говору које правимо сваког дана: Ових 5 реченица изговарамо потпуно погрешно, а да...


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар