среда, 28. фебруар 2018.

Финансијско уништавање Београда, врхунац каријере „инжењера на привременом раду у политици“

Финансијско уништавање Београда, врхунац каријере „инжењера на привременом раду у политици“
Врхунац реализације свог деструктивног потенцијала, Драган Ђилас је достигао у време када је обављао функцију градоначелника Београда. Његову суверену владавину главним градом Србије обележило је на десетине контроверзних и незаконитих одлука праћених намештеним тендерима и трошењем на стотине милиона евра без икакве контроле од стране надлежних државних институција.

Нашавши се у могућности да за потребе својих хирева и личног маркетинга неограничено задужује градску касу преко гаранција Владе Србије, Ђилас је својим наследницима оставио кумулативни дуг од преко 1,2 милијарде евра колико је износио укупан збир јавног дуга града у збиру са дугом комуналних предузећа. Примера ради, само дуг Градског саобраћајног предузећа, у пролеће 2014. године, достигао је висину од преко 100 милиона евра. Из градске касе која је посустајала под теретом неподношљиво високог дефицита, нису исплаћиване чак ни надокнаде за труднице и породиље због чега је иза Ђиласа остао дуг по том основу од преко 3.000.000 евра.

Поред тога што из градске касе нису добијале оно што им по закону припада, труднице нису уживале ни елементарну законску заштиту у погледу својих радних права у периоду трудноће и породиљског одсуства због чега је у то време била веома раширена појава давања отказа женама које су својим послодавцима откривале информацију о својој трудноћи. Истовремено, на основу противзаконите одлуке Ђиласове управе, цене у градским вртићима биле су готово двоструко више од дозвољених – 9.600 динара уместо садашњие цене од 5.700 динара.

Umesto da se u Pionirskom gradu izgradi objekat za decu, za potrebe Đilasovog privatnog projekta izgrađena je kuća Velikog brataУместо да се у Пионирском граду изгради објекат за децу, за потребе Ђиласовог приватног пројекта изграђена је кућа Великог брата Фото: Тањуг

Поражавајући финансијски резултати у вођењу главног града били су праћени истовременим вртоглавим увећавањем личног богатства Ђиласа и његових блиских сарадника. За потребе обављања градских послова, преко ноћи су ницале нове фирме које су након промене власти у Београду исто тако, преко ноћи нестајале. Као доказ раширене праксе корупције, на коју су медији, откривањем детаља о десетинама афера, у великој мери већ указивали након Ђиласовог пада с власти, Антидот објављује базу са преко 2.000 страна докумената из Града Београда, из којих се може видети начин на који су у време владавине Драгана Ђиласа вођени јавни послови главног града.

У бази докумената који доказују случајеве злоупотреба због којих је до сада ухапшено и процесуирано више од 50 Ђиласових сарадника и повезаних лица, између осталог налази се и документација из ЈКП Градска чистоћа о пројектима Inex Interexport, подземни контејнери; затим документација из ЈКП Београдски водовод и канализација; ЈКП Градско саобраћајно предузеће Београд (о набавци клима уређаја Masterfrigo, исплата Омладинским задругама по месецима за период 2008- мај 2013. год, именима и презименима људи који су на незаконит начин запошљавани); ЈКП Београдски водовод и канализација (о аферама „INTERCEPTOR“, Кишни колектор Земун поље – Дунав, Оптички каблови – NUBA INVEST); ЈКП Иностан ( СРЦ „Пионирски град“, ГО Раковица, видео надзор, набавка софтвера – Dell i Max Bill).

У бази документације такође се налазе и подаци из Секретаријата за спорт ( афера „Кућа Великог брата“ у Пионирском граду); Секретаријата за комуналне и стамбене послове, Секретаријата за саобраћај (Бојан Бован), Агенције за инвестиције и становање (Савски трг, нереализоване примопредаје); Агенције за инвестиције и становање (о набавци софтвера SAP i Oracle, као и набавци CAF трамваја); о мосту Земун–Борча („Северна тангента, информације о накнадама исплаћеним правним лицима за непокретности које су експрописане одради изградње саобраћајнице „Северна тангента“ дужине око 21 километар, као и попис катастарских парцела на територији градских општина Земун и Палилула, за које се решавају имовинско правни односи за локацију „Северна тангента“.

Ценећи да документација, до које смо дошли током вишемесечног истраживачког рада на тему генезе и последица коруптивног система који је у Србији постојао у време владавине режима Бориса Тадића и његових истакнутих функционера, представља драгоцено сведочанство о духу једног времена и природи власти која га је обликовала, Медијска мрежа Антидот одлучила је да целокупну грађу учини доступном јавности и заинтересованим појединцима.

Комплетну базу података са 2007 (две хиљаде седам) страна докумената можете погледати ovde.

Tokom vladavine DS-a i Dragana Đilasa Beogradom, formirana je složena i razgranata mreža povezanih lica i kompanija čija je jedina funkcija bilo isisavanje novca iz gradskog budžeta kroz nameštene tendere i sumnjive projekteТоком владавине ДС-а и Драгана Ђиласа Београдом, формирана је сложена и разграната мрежа повезаних лица и компанија чија је једина функција било исисавање новца из градског буџета кроз намештене тендере и сумњиве пројекте

Извор: anti.media

Финансијско уништавање Београда, врхунац каријере "инжењера на привременом раду у политици" - Видовдан Магазин


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар