среда, 28. фебруар 2018.

Ђилас јесте успешан! Заиста може да постигне много АЛИ САМО ЗА СЕБЕ!

Ђилас јесте успешан! Заиста може да постигне много АЛИ САМО ЗА СЕБЕ!
Балкан је толико плодно земљиште за поспешивање ниских емоција и ината код људи. Врло је једноставно манипулисати управо таквим емоцијма у политичке сврхе. Избори за градоначелника подсећају на трку безглавих бизона за парче удобне траве и позицију алфа мужјака у крду. Заборављајући да је више од 50% бирачког тела женска популација, шовинистички намећу своје ставове не уважавајући женско виђење ситуације. Већина жена поред интелекта има и нека архетипски наслеђена оруђа која им помажу да лакше процене мушкарце. Жене цео живот проводе анализирајући мушкарце који их окружују. Често се највећи део анализа односи на веродостојност изговорених речи и обећања. Жене су искуствено морале да науче како да на ситиним детаљима проникну у лажи и обмане мушкараца, како да увиде манипулације емоцијама пре него што дођу у безизлазне положаје…
А у овој трци су сви мушкарци.

Сада већ бивши, не само градоначелник Београда, већ и политичар, није се активно бавио политиком последњих година, Драган Ђилас, јасно жели себе да прикаже као моћног мачо-мушкарца који зна шта ради. Kако кажу има маркетиншки приступ политици и врло успешно себи диже цену. Тачније има продајни приступ. Јасни, интензивни, агресивни, крајње упорни продајни приступ. Ако сте икада имали Kirby продавца у стану знаћете о чему говорим. Све технике које користи Ђилас, у компанијама типа Top-Shopa, уче се у првих месец дана. Ако сте се икада јавили на телефон, па нисте могли спустити слушалицу пола сата, зато што вам је неко врло стручно и упорно објашњавао да сте у најмању руку идиот јер не користите нешто (што су одлучили да вам продају) врло лако ћете препознати овај приступ. „Не пада Вам на памет да гласате за … „. Иста емоција се буди као када вам неко благо омаловажавајућом интонацијом каже: „Ви немате Kирби, Нутри, Дормео…“ Производ није битан, као што није ни битно против кога је упућена Ђиласова реченица. У наставку такве реченице може да буде било ко или било шта. Ефикасно ће деловати на добар део популације. Kако каже народ „Жедне преко воде превести…“.

Сличност можете да приметите и у игрању са бројкама у предизборној кампањи Драгана Ђиласа. Kада одете у банку да питате једну једноставну дефиницију рачунања ваше рате, а добијете неколико различитих формула. Неке се увек користе али ипак постоје изузеци. Па вам изведу ануитете, интеграле и још што шта, те на крају не знате ни просту математику као што је 1+1. На крају, банкарски кредитни службеник вам са широким осмехом, ауторитетом и благом харизмом објасни да треба да платите више. „Објасни вам“, врло стручно, да 1+1 никако није 2, него 3. Или још боље 11.

Ђилас не крије да једино што он признаје је закон јачег. Па у свом рекламном споту он спомиње силу. Покушавајући себе да представи као онога који решава ствари. Врло успешно себе представља као способног мушкарца, који долази да почисти неред, да постави ствари на своје место. Kао када имућни родитељи не прихватају дисциплинску меру против свог детета. Па ће „татица“ да покаже директору ко коси а ко воду носи. Чињеница је, да родитељи, тако опасни и набријани, оду у ту директорску канцеларију али нико не зна шта се заиста деси иза затворених врата и ко је на крају подвијо реп.



Ђилас је случај истинског силеџије. Школски пример онога што у Америци дефинишу као bully. Толико усађен прототип, да Ђилас чак нема ни потребу да правда своје неуспехе. Све, за шта му траже објашњење, савршено је туђи проблем, не његов. Он својим агресивним приступом гура своју причу. Јер он је баш, сасвим јак, опасан даса. Доналд Трамп би био одушевљен. Прво видите его, па онда Драгана. Ако још нешто буде у кампањи супер, ако не, его и Драган су свемоћни и способни и све решавају. И такав тип мушкарца јесте заиста и способан и може свашта да постигне. Али само за себе. Ми се ту нећемо овајдити. Такав тип мушкарца не зна да погледа друге и буде брижан. Ни према онима који су слаби и немоћни или према онима који су заслужили да добију неке бенефите. Такав тип мушкарца гледа само искључиво своју корист. Док има снаге, агресивно форсира своју причу, а када снаге понестане, оде на подужени годишњи одмор, 5 година мање-више.



Женама је овај тип мушкарца веома познат. Овакве мушкарце зовемо повратници. Тако и Шапић, као неко ко крије свој сексуални идентитет, попут жена види Ђиласа, а то и говори: „Он је сада одлучио да се врати! И ја сада треба да се склоним?“ Свака жена има макар једног таквог повратника у свом животу. Kао и Шапић, бивши штићеник Драгана Ђиласа, жене чекају те повратнике само да им кажу свашта погрдно у лице. Да им покажу да више нису добродошли и да су своју пут наставили самостално. То су они мушкарци који су били са женом у вези, представљали себе као озбиљне и велике фрајере. Таман када треба да почне озбиљан живот, они би просто нестали. Нестајање им је омиљено, под изговором да их ништа не питате јер имају 1000 проблема на глави. А онда се враћају. После 5 година. Kао да се ништа није десило. Kао да је ваш живот стао и чекао само њих. То је онај тип мушкарца који превари али за живу главу не признаје. Јер он нема ни морал ни понос. Он има само свој интерес! Да га ухватитете на делу, питао би вас: “ Верујеш ли мени или својим очима?“



Ђилас, као и сваки повратник, долази захтевајући своју другу шансу. Никако не моли и не објашњава пропусте из прошлости. Kао и сваки повратник држи се исте агресивне приче. Kао Терминатор! Kао повратник! Долази да силом уведе ред и узме оно што сматра својим. Ипак, за разлику од Ђиласа у другом делу филма Терминатор, можемо да приметимо макар назнаке људскости једне машине за систематско истребљивање људи.

Љиљана Радун

Ђилас јесте успешан! Заиста може да постигне много АЛИ САМО ЗА СЕБЕ! - Видовдан Магазин


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар