четвртак, 1. фебруар 2018.

Брисел ошамућен после потеза Мадрида: Буде се државе које ће да „прецртају“ Косово

Брисел ошамућен после потеза Мадрида: Буде се државе које ће да „прецртају“ Косово
Шпанија себе изузима из става ЕУ, као и многе друге земље које ће то по домино ефекту да ураде јер не желе да буду саучесници лажног признавања Косова, јер ће сами имати проблеме у сопственим земљама, сматра саговорник Спутњика.

Одлука Шпаније да Бриселу испостави документ у којем тражи да се Косово не третира као држава, те да самим тим и не може да буде део приступних преговора, нити члан било које европске институције изазвало је негодовање у Приштини, али и пометњу у седишту ЕУ.

Потез Мадрида повучен је само недељу дана пре састанка комесара Европске уније у Стразбуру, који би требало да буде одржан 6. фебруара и на којем би требало да буде усвојена стратегија о приступању земаља Западног Балкана ЕУ.

Како ће и да ли ће Европска унија реаговати на тај потез Шпаније?

Геополитички аналитичар Саша Боројевић мишљења је да ће најављени састанак у Стразбуру бити одложен због тог потеза Шпаније. Он сматра, наиме, да ће после овога ЕУ бити потребна консолидација како би знали како уопште да дају јединствен став по том питању.

„Мислим да ће изаћи са једним општим ставом у којем неће дати никакв конкретан одговор, јер је немогуће одговорити конкретно. Сама породица ЕУ функционише практично као један, а овде видимо не да нису као један, већ има 50 различитих ставова које је практично немогуће стопити у један заједнички. Тако да мислим да ће ово ићи у правцу заташкавања и игнорисања“, каже наш саговорник.

Он додаје да је хаос, који је настао после отварања „Пандорине кутије“ признавањем Косова или призивањем да Србија са Косовом уђе у ЕУ, у овом тренутку немогућа ситуација из које нема излаза, нити јасне слике дешавања.

„Креће мултиплекс конфронтација, односно ерозија међународних поредака, што ће за последицу имати распад ЕУ после читавих декада дестабилности. Системи вредности пуцају широм планете, а то мора да се деси и у целој глобалној нашој политици и у ЕУ и у свему што нас окружује. Иза целог сценарија распада ЕУ стоји Америка, јер ЕУ на челу са јаком Немачком све више показује да жели да се отргне од колонизације америчке администрације“, каже Боројевић.

Према његовој оцени, нестабилна ЕУ не одговара само Америци, већ и Великој Британији, јер она жели да ЕУ одустане од дуга који износи близу 100 милијарди које Британија има према ЕУ.

На питање какве све то везе има са Косовом и са Шпанијом, наш саговорник одговара:

„Шпанија је у свему овоме препознала последњи тренутак кад је требало да реагује јер је схватила да почиње кретање у обрнутом смеру. Многе државе ће да изађу из ЕУ, многе ће да затворе своје границе и многе чланице знају да се уз крах ЕУ предвиђа почетак економског рата између Запада и Истока у оквиру којег би неке источноевропске државе замрзнуле своје евроинтеграције док би друге потпуно одустале од прикључивања“, истиче наш саговорник.

Он подсећа да у државама ЕУ постоји скоро 70 територија које желе да се осамостале, од Шкотске до Корзике, и истиче да је уверен да је признање Косова од ЕУ у ствари „реинкарнација гранатирања пијаце на Маркалама у којем је Србија била лажно оптужена за напад“.

„У овом случају, Шпанија себе изузима из ЕУ, као и многе друге земље, које ће то по домино ефекту да ураде, јер не желе да буду саучесници лажног признавања Косова, пошто ће имати проблеме у сопственим земљама“, закључује наш саговорник.

Спутњик

Брисел ошамућен после потеза Мадрида: Буде се државе које ће да „прецртају“ Косово | Патриот


from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар