петак, 19. октобар 2018.

Мењате закон да бисте легализовали Томину викендицу

Мењате закон да бисте легализовали Томину викендицу
Новим Предлогом измена и допуна Закона о планирању и изградњи Инжењерској комори Србије се одузимају поверени послови издавања и одузимања лиценци, што је била најважнија функција Инжењерске коморе Србије.
Овим изменама закона се потпуно развлашћује Инжењерска комора и своди малтене на безначајни административни орган. И то је питање, јер ће чак и регистар лиценцираних инжењера и планера водити Министарство.
Заиста није јасно који јавни интерес штити власта када овако драстично развлашћује Комору?
Оправдано се може поставити питање сврхе даљег постојања Коморе.
Закон о озакоњењу објеката
Предлагач је као основни разлог за доношење овог закона навео омогућавање „још ефикаснијег спровођења озакоњења“ незаконито изграђених објеката у Републици Србији.
Да вас питам, о којој ефикасности говорите када у Србији у овом тренутку постоји чак 2 милиона нелегалних објеката?? Дакле за 6 година ове власти се број нелегалних објеката није смањио него повећао!
Предлагач је предложио да се овај закон усвоји по хитном поступку и навео да ће се на тај начин „битно олакшати постојећа процедура чиме ће се допринети бољем положају странака и позитивном ефекту на привреду“.
Па да видимо како предлагач види тај бољи положај странака и позитивни ефекат на привреду.
И РУШЕЊЕ ОБЈЕКАТА
Измена закона предвиђа да ће се у будуће рушење објеката спроводити на основу коначних а не правоснажних решења.
Ово је срамотно решење. Тиме се укида благовремена судска контрола законитости, а на штету грађана. Играте се са имовином грађана, са њиховим животима и њиховим животним уштеђевинама.
Објасните нам како може да се допринесе бољем положају странака то што ће неко моћи да им сруши кућу без решења које је правоснажно? Јесте ли размишљали о томе да ће можда Управни суд да пресуди у корист грађана? Који је то позитиван ефекат на привреду уколико држава буде била обавезна да плаћа милионске накнаде штете.
Ко ће да плати ту штету? Да нећете можда ви из свог џепа. Нећете, платиће грађани! Зато и можете овако нешто да предложите.
Не постоји ама баш ниједан правни разлог да се ово уради. Осим уколико некоме није циљ да направи хаос.
ИИ ОБЈЕКТИ ИЗГРАЂЕНИ У ЗОНИ ЗАШТИТЕ ЈАВНИХ ОБЈЕКАТА
Предлагач је овим законом предвидео да ће бити могуће да се легализују објекти који су изграђени у зони заштите јавних објеката.
Дакле, предлагач сматра да је у реду да се легализују трафике, куће, викендице које су изграђени на јавним површинама, јавним путевима, тротоарима, парковима, у близини школа, болница.
Да ли ви овим желите да легализујете хаос и криминал? Овим сигурно нећете увести ред. Зашто једноставно не признате да желите да пронађете начин да легализујете Томине викендице и викендице осталих моћника.
И када ћете се већ једном позабавити проблемом нелегалне градње на Савском насипу, или мислите да је боље да нам се догоди нови Обреновац.
#Достајебило #ДЈБ
from Милан «Паланка на вези» Милошевић - Google+ Posts
via IFTTT Видети заједницу Вести - News - Новости

Нема коментара:

Постави коментар