понедељак, 30. мај 2016.

Маринер 9

Летелица које је мапирала 85 одсто површине Марса лансирана је на данашњи дан

Маринер 9 је лансиран ка Марсу 30. маја 1971. године. Ова свемирска летелица без посаде је била део Маринер програма који је водила НАСА. Средином новембра исте године сонда је стигла до Марса и постала прва летелица која је орбитирала око друге планете, за длаку победивши совјетске летелице Марс 2 и Марс 3 које су стигле у року од месец дана.

Мисија Маринер 9 је наследила циљ од неуспеле мисије Маринер 8 – да мапира површину Марса. Међутим, због пешчане олује која је почела у септембру и постепено постала једна од највећих глобалних олуја посматраних на Марсу, нормалне операције су морале да се одложе. Када је летелица стигла до Марса скоро ништа није могло да се види, све до краја новембра док се олуја није смирила.

Из Марсове орбите је мапирала 85 одсто површине и прикупила битне информације из његове атмосфере. 

Летелица је угашена 22. новембра 1972. године када јој је понестало горива за одржање одређене висине. Маринер 9 је остао у Марсовој орбити и највероватније се тамо може наћи и наредних 50 година.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 



from ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ http://ift.tt/24gdjuw
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар