уторак, 31. мај 2016.

Михаило Петровић Алас

Један од најзначајнијих српских математичара био је запажен и као проналазач, писац, музичар, новинар

Михаило Петровић Алас један је од најзначајнијих српских математичара. Рођен је 1868. године у Београду. Уживао је велико поштовање у друштву, запажен и као проналазач, писац, риболовац, трговац, музичар, али и новинар. Док је био дечак, са својим најбољим пријатељем Павлом Поповићем планирао је да студира хемију. Међутим, када су одрасли, пошли су другим путем: Мика Алас, како му је био надимак, постао је математичар а Поповић књижевни критичар.

Михаило је одрастао са дедом Новицом Лазаревићем, који је имао велики утицај на њега. Деда га је водио у винограде и на Саву, где је Михаило заволео риболов. Касније је и сам постао мајстор алас. По завршетку тада Прве београдске гимназије, одлази на студије у Париз 1889. године. Студије на Сорбони, најпрестижнијој школи у Паризу, у почетку му је омогућио деда, а касније је наставио школовање захваљујући стипендији коју је добио од државе.

Париз је у то време био центар математике, где се Михаило развио у врхунског математичара светског гласа. У два наврата га је примио председник Француске као ђака генерације. Био је веома скроман, па је чак и од деде тражио у писмима да никоме не спомиње ову част. Студије у Паризу завршио је докторатима из математике из физике. Чим се вратио, постао је редовни професор Велике школе у Београду.

Трудио се да унапреди наставу, како у Великој школи тако и у гимназијама. Мика Алас је осмислио конструкцију за два такозвана аналогна рачунара, што су биле прве претече каснијим дигиталним машинама за рачунање. Један је био „хемијски“, али никада није конструисан. Други аналогни рачунар звао се хидроинтегратор и решавао је две класе диференцијалних једначина. За њега је 1900. године на Светској изложби у Паризу освојио златну медаљу.

Био је велики путник и своје доживљаје је бележио у писмима која је потом слао сам себи. Поред тога, написао је „Роман јегуље“, у коме објашњава тајне животних циклуса ових фасцинантних животиња.

——————————————————————————————————————————-

ЛИЦА МАТЕМАТИКЕ

Научнопопуларна манифестација Мај месец математике (М3) ове године представља стварна, жива лица математике широм Србије – десет најкреативнијих наставника математике, али и лица десет великана који су кроз историју градили ову дисциплину.

По биографским мотивима математичара који су део акције ”Лица математике” Центар за промоцију науке је организовао акцију решавања задатака Мој данашњи задатак



from ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ http://ift.tt/1XLphw9
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар