недеља, 29. мај 2016.

ОШТЕЋЕЊИ ПРОСВЕТАРИ

 

 

 

Просветарима држава враћа 400 милиона?



Коверте српских наставника су за време коришћења годишњег одмора у 2015. години биле тање у просеку од пет до шест хиљада динара, тврди Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа. Умањење је настало јер је приликом обрачуна накнаде коришћен просек плате у последња три месеца, а не како прописује закон, у последњих 12 месеци. Разлика је настала зато што су плате за овај период умањене за 10 процената.

Прве судске пресуде којима се налаже исплата разлике до сада су добили просветари крагујевачке Економске школе, Техничке школе и Гимназије из Зрењанина. Према једноставној рачуници, Министарство просвете ће за исправљање ове грешке морати да издвоји око 400 милиона динара.
– То су процеси који се завршавају на једном рочишту – каже Антић. – Ствар је једноставна, уколико наставник достави суду листинг зарада за последњих годину дана јасно се види да му је исплаћено мање него што закон дозвољава.
Наш саговорник наводи пример Техничке школе из Зрењанина, где је директор признао да је направио грешку и да је наставница ове образовне установе оштећена за 10.600 динара. То је до сада највећа утврђена разлика, с обзиром на то да је ова наставница имала прековремене часове око 30 одсто од предвиђених.

from Форум средњих стручних школа Београд - Почетна http://ift.tt/1Wtcy1Y
via IFTTT

Нема коментара:

Постави коментар